Umrl je mojster vohunskih romanov John Le Carré

Avtor knjižnih uspešnic, ki so zaživele tudi na velikih ekranih, je bil sam nekoč britanski vohun. Usodna zanj je bila pljučnica.
Fotografija: Prvi roman Telefonski klic za mrtveca je John Le Carré objavil leta 1961, ko je sam še deloval za britansko obveščevalno službo, njegov zadnji je izšel lani. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Prvi roman Telefonski klic za mrtveca je John Le Carré objavil leta 1961, ko je sam še deloval za britansko obveščevalno službo, njegov zadnji je izšel lani. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

V starosti 89 let je umrl John le Carré, avtor vohunskih trilerjev s pravim imenom David Cordwell, ki si je pisateljsko kariero zgradil na obravnavanju hladne vojne. Številne njegove romane lahko prebiramo tudi v slovenščini.

Med vohunskimi uspešnicami iz njegove šestdesetletne pisateljske kariere izstopajo Krojač iz PanameKotlar, krojač, vojak, vohun, Ruska hiša ali Vojna v ogledalu. Prvi roman Telefonski klic za mrtveca je objavil leta 1961, ko je sam še deloval za britansko obveščevalno službo, njegov zadnji, petindvajseti, z naslovom Agent Running in the Field, je izšel oktobra lani.

image_alt
John Le Carré letošnji dobitnik nagrade Olofa Palmeja


Umrl je v soboto ponoči. Vest o njegovi smrti je objavil njegov knjižni agent Jonny Geller, ki ga je zastopal zadnjih 15 let. »Izgubili smo velikana angleške književnosti, človeka z veliko duhovitosti, prijaznosti, humorja in inteligence. Sam sem izgubil prijatelja, mentorja in vzornika,« je zapisal.

Številne romane Johna Le Carréja lahko prebiramo tudi v slovenščini. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Številne romane Johna Le Carréja lahko prebiramo tudi v slovenščini. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters


Ko so Le Carréju na začetku letošnjega leta podelili ugledno nagrado Olofa Palmeja, so v obrazložitvi zapisali, da »nas stalno poziva k razpravam o ciničnih igrah moči velikih sil, o pohlepu svetovnih korporacij, o neodgovornem ravnanju koruptivnih politikov z našim zdravjem in blaginjo, o širjenju mednarodnega kriminala, napetostih na Bližnjem vzhodu in skrb vzbujajočem vzponu fašizma in ksenofobije v Evropi in Združenih državah Amerike.« 

V medijih je odmevalo tudi, ko je leta 2011 zavrnil nominacijo za najprestižnejšo britansko literarno bookerjevo nagrado. Z argumentom, da jo prepušča mlajšim in manj uveljavljenim kolegom.

Komentarji: