Umrla ameriška pisateljica ljubezenskih romanov Judith Krantz

V slovenščini lahko beremo njena dela, kot sta Princesa Dasy in Mistralova hči.

Objavljeno
24. junij 2019 14.48
Posodobljeno
24. junij 2019 16.49
Judith Krantz, avtorica najbolj romantično-pogrošnih knjig. FOTO: IMDB
STA
STA
V 92. letu starosti je v soboto v Los Angelesu umrla ameriška pisateljica uspešnic Judith Krantz, pišejo tuji mediji. Kot poroča STA, so bile knjige avtorice, ki je veljala za »najbolj delovno na področju pogrošne literature«, so bile prevedene v več kot 50 jezikov. Nekaj jih je prevedenih tudi v slovenščino, med njimi Princesa Daisy in Mistralova hči.


Iz novinarke v pisateljico


Judith Krantz se je rodila 9. januarja 1928 v New Yorku. Študirala je na Wellesley College, kjer je leta 1948 diplomirala. Po diplomi se je preselila v Pariz, kjer je delovala kot modna novinarka.

Po vrnitvi v New York je pisala članke za revije, najprej za Good Housekeeping, kjer je pozneje postala urednica za področje mode. V 27-letni novinarski karieri je pisala še za revije, kot so Macleans, McCall's, Ladies' Home Journal in Cosmopolitan.

Leta 1977, ko je bila stara 50 let, je izdala svoj prvi roman Scruples. Kmalu je postal uspešnica. Sledil je roman Princesa Daisy, ki je bil prav tako uspešnica. Podpisuje še romane Manhattan bo moj, Dokler se ne snideva spet, Lesket, Scruples 2, Lovers, Spring Collection in The Jewels of Tessa Kent.

V svojih romanih je opisovala življenje premožnih in osupljivo lepih ljudi, v njih je tudi veliko spolnosti. V spominih iz leta 2000 z naslovom Sex and Shopping: The Confessions of a Nice Jewish Girl je pojasnila, da v vsakem od njih vsaj en lik izgubi nedolžnost, kot razlog pa navedla, da svojo lastno izkušnjo tega dojema kot izjemno pomembno.


Disciplina in uspešnice


Po svetu je bilo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prodanih več kot 80 milijonov izvodov njenih knjig. Po sedmih romanih so bile posnete tudi televizijske mini serije, pri večini od njih je s svojim možem Steveom Krantzem sodelovala kot izvršna producentka. S televizijskim producentom in piscem Krantzem je bila poročena 53 let, do njegove smrti leta 2007.

Judith Krantz je bila poznana po svoji delovni disciplini. Napisala je 10.000 besed na teden in dolge ure posvetila raziskovanju zgodovinskih obdobij, v katera je postavljala dogajanje svojih romanov.