Umrla pisateljica in dobitnica vilenice Brigitte Kronauer

Označili so jo za največjo sodobno nemško pisateljico. Umrla je v starosti 78 let.

Objavljeno
23. julij 2019 18.10
Posodobljeno
23. julij 2019 18.21
Brigitte Kronauer je v svojem delu, pa naj bo to lirika, poezija ali proza, rušila tradicionalne literarne vzorce, saj je menila, da ti omejujejo človekovo zaznavo. FOTO: fotodokumentacija Dela
STA
STA
V ponedeljek je po dolgi bolezni v starosti 78 let umrla priznana in večkrat nagrajena nemška pisateljica Brigitte Kronauer, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Pisateljica je med drugim leta 2004 prejela nagrado vilenica. Avtorica se je v svojih delih posvečala večnim človeškim vprašanjem o življenju, smrti in ljubezni.

Literarni poznavalec Marcel Reich - Ranicki je pred leti Briggite Kronauer označil za največjo sodobno nemško pisateljico.

V slovenskem prevodu je dostopen njen roman Robec v prevodu Anje Uršič. Avtorica v romanu opisuje izmuzljivo resničnost, ki jo oblikuje v težko prevedljivem jeziku. Kot je v knjigi zapisala avtorica spremne besede Vesna Kondrič Horvat, je za romane Brigitte Kronauer značilno skorajšnje umanjkanje fabule, Robec je zato izjema.

V omenjenem romanu Brigitte Kronauer opisuje navadnega moža brez posebnosti, njegovo pogosto rabo robca pa konstruira kot nenavadnost, kot zaščito pred potrošniško naravnano, popolnoma materializirano družbo ter pri tem vsakdanje situacije s pomočjo literarne sugestije oropa njihove vsakdanjosti.

Brigitte Kronauer je v svojem delu, pa naj bo to lirika, poezija ali proza, rušila tradicionalne literarne vzorce, saj je menila, da ti omejujejo človekovo zaznavo.

Med drugim je prejela prestižno Büchnerjevo nagrado, nagrado Thomasa Manna in nagrado Heinrich Bölla.