V spomin Ani Frank izšla neobjavljena verzija njenega dnevnika

Posebna izdaja dnevnika je v Nemčiji izšla ob skorajšnji 90. obletnici njenega rojstva. Obsega celotno, še nikoli razkrito vsebino.
Fotografija: Ana Frank je zapise za tako imenovano različico B dnevnika izbrala sama, objaviti ga je hotela po koncu druge svetovne vojne. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Ana Frank je zapise za tako imenovano različico B dnevnika izbrala sama, objaviti ga je hotela po koncu druge svetovne vojne. FOTO: Wikipedija

V spomin na najbolj znano judovsko deklico Ano Frank, ki bi 12. junija praznovala 90 let, so v Nemčiji danes izdali posebno edicijo Dnevnika Ane Frank. To je povsem nova izdaja, ki obsega celotno, še nikoli razkrito vsebino.

FOTO: Založba S. Fischer
FOTO: Založba S. Fischer
»Gre za res edinstveno knjigo. Takšno, ki predstavi, za čim kot založba stojimo in za kaj nam je mar. To so izobrazba, človekove pravice in nacionalni socializem. Knjiga predstavlja jedro identitete naše založbe,« je dejal Alexander Roesler iz založbe Fischer.

Za tako imenovano različico B je zapise izbrala sama avtorica dnevnika, ki si ga je želela objaviti po koncu druge svetovne vojne.

Njeno željo je leta 1947 z objavo dnevnika uresničil oče Oto, edini preživeli član družine Frank. Knjiga je v javnosti požela veliko zanimanja in spada med najbolj brana svetovna čtiva.
 

Dnevnik je pisala dve leti


Ana je dnevnik pisala med junijem 1942 in avgustom 1944, ko se je z družino pred nacisti skrivala na podstrešju hiše v Amsterdamu.



Ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz, od koder so jo kasneje skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen.

Tam je tik pred koncem vojne februarja 1945 podlegla tifusu. Stara je bila 15 let.

Komentarji: