Veronikine nagrade: Prvi korak do lavreata

Kdo bo letos na slovenskem Parnasu, bo znano avgusta, ko bodo podelili jubilejno, 20. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko.

Objavljeno
23. maj 2016 17.42
Ljubljana 03.08.2011 - Barbara Korun.foto:Blaz Samec/DELO
Š. K.
Š. K.

Celje – Kdo bo letos na slovenskem Parnasu, bo znano avgusta, ko bodo podelili jubilejno, 20. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta, ki jo v organizaciji Fit medie podeljuje Mestna občina Celje s podjetjem Riko in Javno agencijo za knjigo. Ob jubileju bodo dvanajstič podelili Zlatnik poezije za življenjski opus in prvič nagrado Mala Veronika.

Strokovno žirijo letos sestavljajo pesnica in Veronikina nagrajenka Barbara Korun (predsednica žirije), Darka Tancer Kajnih, profesorica iz Mariborske knjižnice in novinarka kulturne redakcije TV Slovenija Tjaša Razdevšek.

Kot je povedal urednik in prokurist Fit Medie Jože Volfand, se je žirija že sestala in pregledala seznam 249 pesniških zbirk, ki so v slovenskem jeziku izšle od lanskega junija do vključno maja 2016. Na prvem izboru žirija običajno s seznama že izbere okoli 70 najboljših, pet nominirancev pa bo znanih konec julija.

Lavreata bodo razglasili 30. avgusta v Celju, dobitnika Male Veronike pa sta že znana. Gre za nagrado pesniškega natečaja za slovenske srednje šole, ki jo ob jubileju Veronikine nagrade podeljuje Fit media. Strokovna žirija Male Veronike v sestavi Zoran Pevec, Petra Kolmančič in Veronika Šoster je izbrala dijaka Gimnazije Kranj Urbana Janjiča, srednješolci pa so na spletnem glasovanju za najboljšega razglasili dijaka Srednje zdravstvene šole Celje Gašperja Perca.

Oba bosta svoji nagrajeni pesmi prebrala na avgustovski podelitvi. Tam bodo zbrani številni do zdaj nagrajeni pesniki, tudi prvi Veronikin zmagovalec Iztok Osojnik, prvi predsednik strokovne žirije in Veronikin nagrajenec Ciril Zlobec ter takratni predsednik Društva slovenskih pisateljev Evald Flisar.