Wilhelm von Tegetthoff, Mariborčan, ki je razbil italijansko mornarico

Izšla je monografija o viceadmiralu in njegovi bitki pri Visu pred 150 leti.

Objavljeno
13. junij 2016 16.21
Franc Milošič
Franc Milošič

Že tako dolga vrsta izjemnih monografij in ponatisov pomembnih knjižnih del Umetniškega kabineta Primoža Premzla iz Maribora se je podaljšala še za eno dragocenost: monografijo o avstro-ogrskem viceadmiralu Wilhelmu von Tegetthoffu (1827–1871) in njegovi vojaški,­ zgodovinski in mornariški karierni­ zmagi v pomorski bitki pri Visu pred stoletjem in pol.

Wilhelm von Tegetthoff je bil rojen Mariborčan. Prvih trinajst let je preživel v tem mestu, dokler se ni podal na petletno šolanje v mornariški kadetski kolegij v Benetke. Dotlej je v Mariboru končal gimnazijo, z materjo in brati je živel v hiši na vogalu Slovenske in Tyrševe ulice.

Njegovo rojstno hišo so v začetku leta 1931 podrli, da so razširili prehod med obema ulicama. Wilhelmova mati, ki je izgubila in pokopala vseh pet sinov, nobeden pa ni imel ne družine in domnevno tudi potomcev ne, je zapustila celotno zapuščino dokumentov in fotografij mestu Maribor.

Občina jo je založila v neko omaro in šele malo pred drugo vojno so jo našli in predali mariborskemu pokrajinskemu arhivu; monografija iz nje in iz osebne zgodovinske zbirke Primoža Premzla razkriva veliko izvirnih in avtentičnih podatkov­ in pričevanj. Posebej dragocena so pisma, ki jih je Wilhelm pisal materi; eno je celo naslovljeno na takratnega ­mariborskega župana.

Pronicljivo in z zgodovinskimi podatki ter dokumenti bogato besedilo je za monografijo pripravil specialist za zgodovino 19. stoletja Igor Grdina. Monografija je hkrati izšla v slovenščini in nemščini, saj je predvsem v Avstriji spomin na zmagovitega pomorščaka še zelo živ. Številna historična društva se še vedno zavedajo njegovega zgodovinskega pomena ne le za takratno cesarstvo, za avstro-ogrsko monarhijo, ampak nasploh za nacionalni in geopolitični položaj predvsem na Jadranu.

Potisnjen ob stran

Založnik in izdajatelj je v knjigi prispeval podroben pregled Tegett­hoffovih spomenikov, od Pulja, prek Maribora, do Dunaja, pa tudi nekaj zanimivih medijskih potegavščin, ki so ohranjale in spodbujale zanimanje za viceadmirala do današnjih dni. Kot izrazit zagovornik cesarstva je bil namreč pri nas dolgo potisnjen ob stran zgodovinskega spomina, zdaj pa je končno dozorel čas, ko je o njegovi vlogi, načelih in delih mogoče veliko bolj realno in realistično presojati. Pravkar izdana monografija tako mnoge stvari postavlja na pravo mesto.

Knjižno besedilo še posebej podrobno opisuje, raziskuje in analizira znamenito bitko med avstrijskim in mnogo močnejšim italijanskim ladjevjem blizu hrvaškega otoka Vis. Tegetthoff se je z nekaterimi pomorskimi poveljniškimi podvigi izkazal že prej, zato je tudi hitro napredoval po lestvici mornariških činov, po bitki pri Visu pa je postal junak in ikona. 26. julija bo ob 150. obletnici te bitke na Visu še posebej slovesno.

Ponovno bodo podrobneje predstavljene Tegetthoffove strateške poteze, vse do znamenite potopitve italijanske poveljniške ladje Re d'Italia, ko se je s premcem oklepne ladje Erzherzog Ferdinand Max z vso silo zaletel v njen bok in jo v pičlih treh minutah potopil, z njo vred pa skoraj štiristo članov posadke. Zmeda v vrstah italijanskega ladjevja je bila popolna in od načrtovanega zavzetja otoka Vis (in nadaljnjih načrtov italijanskega prodiranja in zasedanja dalmatinske obale) ni bilo nič.

Monografija o Tegetthoffu je založniški dosežek, izjemen učbenik in hkrati poljuden prikaz razmerij moči, regionalnega preurejanja južne Evrope. Pa tudi romansirana pripoved o velikem pomorščaku, njegovi zgodovinski zmagi, vse skupaj pa je z več kot 120 fotografijami, dokumenti in drugimi slikovnimi prilogami spomenik izjemnemu pomorščaku, strogemu, a pravičnemu mornariškemu poveljniku.