Zamida: Predlog razrešitve je neupravičen

Direktorica Javne agencije za knjigo napoveduje, da bo iskala pravno varstvo.

Objavljeno
15. julij 2020 11.20
Posodobljeno
15. julij 2020 17.06
Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo, trdi, da je očitke o nepravilnostih že večkrat zavrnila. FOTO: Mateja Jordovič
Igor Bratož, STA
Igor Bratož, STA
Direktorica Javne agencije za knjigo RS (Jak) se je za medije odzvala na predlog njene razrešitve, ki ga je na torkovi seji sprejel svet agencije. Renati Zamida se zdi predlog sveta, s katerim sicer še ni formalno seznanjena, popolnoma neupravičen. Očitajo ji »nekatere nepravilnosti pri delu«, ona trdi, da jih je že večkrat zavrnila.

»Iste očitke sem utemeljeno zavrnila že večkrat, nepravilnosti na področjih, zaradi katerih je bil podan predlog razrešitve, ni ugotovil niti pristojni inšpektorat,« je zapisala, in dodala: »Nezakoniti razlogi morebitne razrešitve pa so tudi podlaga za pravno varstvo.«

Nekatere od očitanih ji nepravilnosti segajo v čas ministrovanja prejšnjega ministra za kulturo Zorana Pozniča. Podpredsednica sveta agencije Gabriela Babnik je letos januarja namreč tedanjemu ministru za kulturo poslala pismo, v katerem je opozorila na »nekatere dileme, ki zadevajo delovanje Jaka«.

Odziv celotnega kolektiva JAK


Celoten kolektiv Javne agencije za knjigo RS izraža nestrinjanje s predlogom in apelira na Vlado RS, da predlagane razrešitve ne podpre. Odkar Renata Zamida, sprva kot sodelavka, nato kot direktorica, deluje na Javni agenciji za knjigo, je dokazala, da je odlična poznavalka področja založništva v slovenskem in svetovnem merilu ter izjemna vodja, ki deluje strokovno, preudarno in povezovalno. Kolektiv JAK meni, da bi bila s predčasno razrešitvijo direktorice storjena nepopravljiva škoda agenciji, slovenskemu založniškemu sektorju in ugledu Slovenije v tujini, saj je Renata Zamida ključna oseba pri dveh velikih mednarodnih projektih, ki Slovenijo čakata v prihodnjih letih – častnih gostovanjih na knjižnih sejmih v Bologni 2022 in Frankfurtu 2023. Zaskrbljeni smo tudi nad lahkotnostjo sprejemanja predloga za razrešitev v času, ko se stanje založniške panoge in širšega področja knjige zaradi zaostrenih ekonomsko-socialnih in zdravstvenih razmer poslabšuje. Pozivamo k tehtnemu razmisleku in zavrnitvi razrešitve direktorice Renate Zamida.


Glavna je bila, da Jak še januarja ni imel veljavne dolgoročne strategije razvoja, svetnica pa je opozorila še na po njenih besedah samovoljo Jaka v zvezi z izplačevanjem delovnih štipendij ustvarjalcem in na predvideno oddajanje dela stavbe Jaka v najem.

Kot problematično je izpostavila tudi črpanje kohezijskih sredstev in pripravo na gostovanje Slovenije kot častne gostje na frankfurtskem knjižnem sejmu. Ministrstvo ji je v odgovoru potrdilo domneve o nezakonitosti.

Kot smo poročali včeraj, odločitev sveta Jak še ni dokončna, saj lahko svet njeno razrešitev zgolj predlaga vladi. Predsednik sveta Jak bo tako s svojo odločitvijo seznanil ustanovitelja (vlado), ki bo v zvezi s tem sprožil ustrezne postopke.