Zelene knjižnice so spet tu

Danes se bo v Ljubljani začela 15. sezona bralnih vragolij, imenovanih Knjižnica pod krošnjami.
Fotografija: Če so bile ob prvih korakih stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, je naslov zelene knjižnice vsako leto mobilnejši. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
Če so bile ob prvih korakih stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, je naslov zelene knjižnice vsako leto mobilnejši. FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Letošnja Knjižnica pod krošnjami, ki jo bodo odprli ob 17. uri v parku Tivoli, bo združila 15 krajev in 24 poletnih lokacij po vsej Sloveniji. Deset lokacij bo gostila slovenska prestolnica.

Največja bralna enota na prostem bo tudi letos ob tivolskem ribniku, ki je bil nekoč namenjen drsanju, zdaj pa predstavlja odličen ambient za utrujene oči. Tu čas za listanje knjig poteka tudi v primeru slabega vremena, in sicer v tivolskem rastlinjaku, vsak četrtek in petek od 15. do 20. ure ter ob koncu tedna od 10. do 20. ure, bere pa se lahko tudi elektronsko.

Poleg »tivolske knjižnice« bodo bralci lahko v svet domišljije in literature pobegnili še v parku Zvezda in Tabor, na Trnovski plaži, v Vodnikovi domačiji, na Petkovškovem nabrežju, vrtu Plečnikove hiše, v atriju Galerije Škuc, Botaničnem vrtu in družinskem centru Mala ulica. Organizator vseslovenskega knjižnega dogodka zavod Divja misel ob koncu sezone načrtuje tudi, da bo vse lokacije branj znotraj mestne občine povezal s kolesi.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Vsako leto bolj mobilni


Če so bile ob prvih korakih stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, je naslov zelene knjižnice vsako leto mobilnejši. Drugod po Sloveniji se bodo knjižni molji bodisi vso sezono ali zgolj nekaj poletnih dni lahko v svet knjige zatekli v Polhovem Gradcu, Radgoni, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici, Novi Gorici, Rašici, Novem mestu, na Vrhniki, v Komendi, na Mali planini, v Kanalu ob Soči, Polšniku in Kamniku. Nekje knjižnice že stojijo, drugod bodo kmalu.

Knjige, ki so obiskovalcem na voljo, pripravijo na podlagi donacij domačih založb.

Če so bile ob prvih korakih stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, je naslov zelene knjižnice vsako leto mobilnejši. FOTO: Roman Šipić/Delo
Če so bile ob prvih korakih stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, je naslov zelene knjižnice vsako leto mobilnejši. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

V sezoni pritegne več kot 40.000 ljudi


Iz preproste ideje knjig pod krošnjo se je Knjižnica pod krošnjami iz spremljevalnega dogodka v 15 letih od ustanovitve razvila v prepoznano in dobro obiskano parado branja, ustvarjanja in druženja. Vsako leto pritegne več kot 40.000 ljudi, svoj prostor pod krošnjami najdejo tudi gostje iz tujine, ki jim organizatorji pripravijo prav poseben izbor knjig.

Letošnjo sezono bodo, kot že omenjeno, kljub slabemu vremenu ob 17. uri odprli v tivolskem parku. Organizatorji obljubljajo, da jo bodo v primeru lepega vremena zaznamovali z otvoritvenim dogodkom ob glasbeni spremljavi in sladkarijah. »Družili se bomo z lepo zloženo četico črk, pošiljali lepe pozdrave izpod hrasta, na hangu pa nas bo spremljal Boris Magdalenc,« so zapisali organizatorji.

FOTO: Mavric Pivk/Delo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

Preberite še:

Komentarji: