Zgodba o Shakespearovem edincu: umrl je pri enajstih letih

Lavreatka letošnje jubilejne, 25. britanske nagrade za pisateljice je severnoirska pisateljica Maggie O'Farrell.
Fotografija: Hanet je osmi roman Maggie O'Farrell, za dva prejšnja je že prejela nagradi Somerseta Maughama in nagrado costa.
Odpri galerijo
Hanet je osmi roman Maggie O'Farrell, za dva prejšnja je že prejela nagradi Somerseta Maughama in nagrado costa.

Žirijo, ki ji je predsedovala Martha Lane Fox, v njej pa je brala tudi pisateljica Paula Hawkins, avtorica uspešnic Dekle na vlaku in Pod gladino, je prepričal roman Hamnet Maggie O'Farrell, delo, v katerem pisateljica razkriva fiktiven vpogled v življenje Shakespearovega edinca Hamneta, ki je umrl leta 1596 pri enajstih letih.

Hamnet je roman o žalovanju, ljubezni, materinstvu in izgubi ter hkrati bogato orisan portret življenja v Angliji v 16. stoletju, še posebej v ruralnem Warwickshiru. Pisateljica Hamnetovega očeta Shakespeara v svojem osmem romanu nikoli ne poimenuje; delo predstavi življenje matere Agnes in njenih treh otrok Susanne, Judith in Hamneta.

Roman prav tako sovpada z današnjim časom in trenutno pandemijo, saj je Hamnet podlegel kugi, za širitev katere so bila kriva trgovanje in potovanja. Predsednica žirije Martha Lane Fox je pohvalila roman, ki »kljub temu, da je postavljen daleč v preteklost, tako kot vsi res veliki romani izraža nekaj globokega o človeški izkušnji, nekaj trajnega, kar se zdi hkrati nenavadno sodobno«, je poročal BBC. 
V ZDA je delo Maggie O'Farrell konec julija izdala založba Knopf.
V ZDA je delo Maggie O'Farrell konec julija izdala založba Knopf.
Maggie O'Farrell se je rodila na Severnem Irskem, odraščala je v Walesu in na Škotskem, zdaj živi v Londonu. Delala je kot natakarica, sobarica, učiteljica, kurirka na kolesu in novinarka v Hongkongu in Londonu, bila je tudi namestnica literarnega urednika časnika Independent on Sunday.

Za roman Razdalja med nami je prejela nagrado Somerseta Maughama, za roman Navodila za vročinski val pa nagrado costa. Med finalistkami za 30.000 britanskih funtov vredno nagrado, namenjeno izključno delom pisateljic, ki pišejo v angleščini, so bile tudi Bernadine Evaristo, Hilary Mantel, Angie Cruz, Natalie Haynes in Jenny Offill.

Letošnja žirija je bila naklonjena zgodovinskim delom, med finalistkami je bila knjiga Zrcalo in luč dvakratne dobitnice nagrade booker Hilary Mantel, njen tretji roman v trilogiji o Thomasu Cromwellu Wolf Hall, knjiga Natalie Haynes Tisoč ladij ponuja pogled z ženske perspektive na trojansko vojno, tudi delo britansko-nigerijske avtorice Bernadine Evaristo Dekle, ženska, druga, s katerim je skupaj z Margaret Atwood prejela prvič v zgodovini na dvoje razdeljeno nagrado booker, izrisuje čas celega stoletja.

Nagrada (women's prize for fiction) je bila prej znana kot nagrada orange, pozneje kot orange broadband prize for fiction in nagrada baileys. Med dosedanjimi dobitnicami nagrade so Zadie Smith, Téa Obreht, Marilynne Robinson, Ali Smith, Chimamanda Ngozi Adichie, Madeline Miller, Eimear McBride, Andrea Levy in druge pisateljice, lani jo je prejela Tayari Jones za roman Ameriška poroka.

Letošnjo nagrajenko bi sicer morali razglasiti 3. junija, a so najavo zaradi razmaha novega koronavirusa prestavili na 9. september, ko sta potekali virtualna razglasitev nagrade v Londonu in podelitev nagrade, ki so jo pisateljici predali v njenem rojstnem kraju, Edinburghu, je poročal BBC.

Londonska založniška revija Bookseller je objavila, da so od junija, ko servis Nielsen BookScan spet beleži prodajo knjig na Otoku, prodali skoraj petnajst tisoč izvodov zdaj nagrajenega romana, za britanski trg so se v založbi odločili za dotis 25 tisoč izvodov trdo vezane izdaje, onkraj Atlantika pa jo je konec julija izdala založba Knopf.
 

Komentarji: