Življenje v Beli hiši, vredno 60 milijonov dolarjev

Knjige kot posel: Pogodba zakoncev Obama za 60 milijonov presega vse rekorde, večmilijonske zneske so podpisali tudi Patterson, Follet, Rowlingova ...

Objavljeno
10. marec 2017 17.02
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Knjige so za nekatere založbe po svetu in za avtorje velikanski posel. Kako vnaprej prepoznati knjigo in avtorja, ki bosta prinesla velik zaslužek, je modrost, veljajo tudi nekatere zakonitosti. Ker so te bolj ali manj znane, se založniki zelo trudijo pridobiti nekatere avtorje.

Založba Penguin Random House se je tako pred dnevi pohvalila, da je z zakoncema Michelle in Barack Obama podpisala pogodbo za knjigi, v katerih bosta opisala svoje življenje v Beli hiši. Časopis Financial Times je objavil, da bosta zakonca za to dobila 60 milijonov dolarjev, kolikor ni za pisanje do zdaj dobil noben svetovni politik.

Bill Clinton je na primer leta 2004 za svoje spomine My Life (Moje življenje) dobil 15 milijonov dolarjev, George Bush pa 10 milijonov leta 2010. Zakonca Obama sta do zdaj sodelovala z založbo Crown in gotovo sta imela tehtne razloge, da sta se tokrat odločila za Penguin Random House. Številne založbe so se potegovale za izdajo njunih knjig, zakonca pa sta imela odličnega zastopnika Roberta Barnetta. Ta, ki zastopa tako mednarodne korporacije kot posameznike, je bil tudi Clintonov in Bushev pogajalec pri sklepanju knjižnih pogodb.

Barack Obama je do zdaj objavil dve pri bralcih uspešni knjigi – Sanje mojega očeta leta 1995 ter Pogum za upanje leta 2006, ki sta izšli tudi v slovenščini (založba Sanje). Zdaj naj bi se pri pisanju osredotočil na svoje predsednikovanje. Žena Michelle je napisala eno, American Grown, o vrtnarstvu in zdravi prehrani, to pot pa namerava pisati o svoji vlogi prve dame, knjiga pa naj bi bila namenjena mladim.

Znesek, ki ga bodo plačali zakoncema Obama, je zelo visok, toda vsi svetovni pisci, ki dosegajo visoke naklade, veliko zaslužijo.

Keith Richards, James Fox Življenje

7,3 milijona, 2010

Keith Richards je pripovedoval in novinar James Fox napisal knjigo (Učila Intenational), ki opisuje nekatere od najsvetlejših in najtemnejših trenutkov v karieri Rollig Stonesov ter predstavlja Richardsovo življenjsko filozofijo. Richards je brez zadržkov govoril o svojih dnevih na kokainu in heroinu, ženskah, odnosih z Mickom Jaggerjem in številnih rockovskih velikanih, ki jih je srečeval v svojem življenju. Prodali so več kot milijon izvodov, britanska založba Weidenfeld & Nicolson je zadovoljna.

Ken Follet

Trilogija

50 milijonov, 2008

Drugo najbolj donosno pogodbo je po podatkih Guardiana podpisal valižanski pisatelj Ken Follett, znan po trilerjih in zgodovinskih romanih. Leta 2008 je s Penguinom podpisal pogodbo za trilogijo Stoletje v vrednosti 16,5 milijona dolarjev za posamezno knjigo. Stoletje (Mladinska knjiga) je zgodovinski roman o petih družinah, ki živijo v ZDA, Rusiji, Nemčiji, Angliji in Walesu, ki se navezuje na prelomne zgodovinske dogodke v 20. stoletju.

Družine, med seboj na različne načine povezane, so izmišljene, zgodovinski dogodki in številne osebnosti pa so resnični. Samo v desetih tednih so prodali dva milijona primerkov prvega dela trilogije Propad velikanov, ki je tudi najbolj priljubljen. Ta predstavlja skrbno raziskano zgodovinsko obdobje skozi zgodbe ljudi, katerih življenja bralca popeljejo skozi prvo svetovno vojno in rusko revolucijo. Trilogija, v kateri sta še Svetovna zima in Rob večnosti, obsega 2000 strani.

Bill Clinton

My Life

15 milijonov, 2004

Avtobiografija My Life nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona je leta 2004 izšla v nakladi dveh milijonov izvodov in je bila tisto leto najbolj prodajana knjiga na svetu. Clinton je z založbo Knopf podpisal pogodbo za 15 milijonov dolarjev, do danes je knjiga, prevedena v številne jezike, prinesla 19 milijonov. V njej Clinton na skoraj tisoč straneh govori o sebi od otroštva naprej.

Pripoveduje o svojem življenju s skrbno mamo in nasilnim očimom, o tem, kako ga je pritegnila Hillary Rodham, o odnosu s hčerko Chelsea ter kako je moral počasi in s trudom spoznati, da ima slab odnos do sebe in drugih zaradi potlačene bolečine iz mladosti. Pripoveduje o tem, kako ga je že kot dečka zanimala politika, opisuje svoj politični vzpon, razlaga o ceni, ki jo je moral plačati v zasebnem in javnem življenju za afero z Monico Lewinsky. Clinton je dobro vnovčil svoje predsednikovanje, njegov naslednik George W. Bush je dobil za spomine zgolj 7 milijonov.

James Patterson

17 knjig

več kot 100 milijonov, 2009

Na vrhu lestvice v svetovnem merilu, in to z velikim naskokom, je James Patterson, ki je najdonosnejšo pogodbo v vrednosti dobrih 100 milijonov sklenil leta 2009 z založbo Hachette. Po pogodbi je moral ta ameriški mojster kriminalk v treh letih napisati 11 knjig za odrasle in 6 za mlade, kar za njegov hitri tempo pisanja ni problem. Patterson na leto proda 20 milijonov knjig, ki jih prevajajo v številne jezike, tudi v slovenščino. Lani so ga razglasili za najbolj plačanega pisatelja na svetu, leta 2010 pa so ga objavili na naslovnici The New York Times Magazine kot avtorja, ki je preporodil založništvo.

Hillary Clinton

Hard Choices

14 milijonov, 2014

Založba je najbrž upala, da bo Clintonova spregovorila na primer o tem, kako je leta 2008 prenesla poraz na predsedniških nominacijah, ko je zmagal Obama, knjiga pa je bila oglas na 600 straneh za prihodnje predsedniške volitve. Nekdanja prva dama Amerike, senatorka New Yorka in zunanja ministrica je v spominih Hard Choices (Težke odločitve) spregovorila o svojih bogatih mednarodnih izkušnjah.

Clintonova niti ni zmagala na volitvah niti napisala uspešnice, saj je prodaja v ZDA po enem tednu od objave padla za 43 odstotkov. Založba Simon & Schuster, ki s knjigo ni ravno zaslužila, je Clintonovi po pogodbi izplačala 14 milijonov dolarjev.

Janez Pavel II., Vittorio Messori

Prestopiti prag upanja

8,5 milijona, 1994

Knjiga Prestopiti prag upanja iz leta 1994, v kateri je papež Janez Pavel II. odgovarjal na vprašanja novinarja in pisatelja Vittoria Messorija, je izvorno v italijanščini izšla pri Mondadoriju in v angleščini pri Knopfu, prevedena pa je bila v 50 jezikov in bila svetovna uspešnica. To je bilo presedan, saj je bila z njim prekinjena tradicija, po kateri so papeži svet nagovarjali z enciklikami, dokumenti in govori.

V knjigi papež odgovarja na vprašanja, ki si jih zastavlja sodobni človek, vanjo so vključene tudi številne teme, kot so vloga papeštva, molitev, odnos krščanstva do židovstva, budizma, islama, večno življenje, vloga žensk v cerkvi ... Samo v Italiji so prodali milijon izvodov, v svetu pa več milijonov. Zgolj Knopf je s to knjigo zaslužil 20 milijonov dolarjev.

Bruce Springsteen

Born to Run

10 milijonov, 2016

Avtobiografijo Born to Run (Rojen, da bežim) je v angleškem izvirniku objavila založba Simon & Schuster ob Bossovem 67. rojstnem dnevu. Legendarni rocker jo je pisal sedem let, med turnejami, snemanji plošč in družinskimi obveznostmi, v njej pa pripoveduje enake zgodbe, kot jih v pesmih. V avtobiografiji, ki je nesporno iskrena, kar je tudi ena Bossovih odlik v glasbi, niza pripovedi in anekdote o raznih življenjskih preizkušnjah in prelomnicah. Opisuje svoje otroštvo, odraščanje, potopljeno v »poezijo, nevarnost in temo«, iz katerih se je, kakor pravi, rodila njegova ustvarjalna domišljija.

Živo se spominja revščine, v kateri je odrastel, svoje nebrzdane želje, da postane glasbenik, prvih nastopov v barih, nastanka E Street Banda leta 1972, s katerim nastopa še danes, govori o propadlih ljubezenskih zvezah in vsakdanu z drugo ženo, glasbenico Patti Scialfa, s katero ima tri odrasle otroke. Brez olepševanja prvič govori o osebnih stiskah in bojih, ki so navdihnili njegove najboljše pesmi.

Z založbo je podpisal pogodbo za 10 milijonov dolarjev, izdaja knjige je tudi zanjo dober posel, saj je bila lani ena najbolj prodajanih na svetu. V slovenščini izide prihodnji teden pri založbi Učila.

Amy Schumer

The Girl With the Lower Back Tattoo

9 milijonov, 2015

Amy Schumer je komičarka, ki ji je njena velika priljubljenost zagotovila odlično knjižno pogodbo. Kritiki so hvalili njeno zbirko zgodb, v katerih govori o očetovi multipli sklerozi, spolnosti in nadzorom nad nošenjem orožja. Uvrstila se je na seznam uspešnic New York Timesa, ni pa jasno, ali je založbi Simon & Schuster povrnila izplačani honorar.

J.K. Rowling

Nadomestne volitve

8 milijonov, 2012

Minili so časi, ko je Rowlingova podpisala pogodbo za prvi dve knjigi o Harryju Potterju za 2000 funtov. Njen prvi roman za odrasle Nadomestne volitve (Mladinska knjiga) je presegel pričakovanja založbe Little, Brown. Potem ko je založba po njeni zaslugi ogromno zaslužila s Harryjem Potterjem, saj je bilo po svetu prodanih 450 milijonov izvodov, je s pisateljico rade volje podpisala pogodbo za več milijonov.

Margareth Thatcher

The Downing Street Years in The Path to Power

3,5 milijona funtov,

dve knjigi 1993 in 1995

Rupert Murdoch je Thatcherjevo prepričeval, naj napiše spomine, še ko je bila britanska premierka. Po odhodu s položaja se je za pogodbo pogajal njen sin Mark, ki je pričakoval od 8 do 20 milijonov funtov. Murdoch je ponudbo zavrnil z besedami, naj poskuša srečo drugje in da ne verjame, da jo bo našel. In res je bilo tako. Thatcherjeva je dve knjigi spominov prodala za veliko manj denarja, za 3,5 milijona funtov, vendar so do danes njeni spomini prinesli 11,3 milijona dolarjev.