Znani so nominiranci za večernico

V vrsti za Večerovo nagrado za najboljše izvirno otroško ali mladinsko delo preteklega leta ostaja pet knjižnih naslovov.

Objavljeno
15. julij 2015 12.18
Vinko Moderendorfer,Ljubljana Slovenija 13.03.2014
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Za večernico, nagrado za najboljše izvirno otroško ali mladinsko delo preteklega leta, so nominirani romani Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov Vladimirja P. Štefaneca, Iskanje Eve Damijana Šinigoja in Samotni bralec Marije Švajncer, pesniška zbirka Domače naloge Petra Svetine ter knjiga Jaz, Franci Grdi Dima Zupana.

Letošnjo petčlansko žirijo sestavljajo predsednik Igor Saksida, Aleš Debeljak, Petra Vidali, Maja Logar in Tone Obadič. Na razpis je prispelo 50 del, vendar je žirija po lastni presoji in s pomočjo seznamov Knjižnice Otona Župančiča prebrala tudi druga relevantna dela z letnico 2014, piše današnji časnik Večer, ki nagrado podeljuje.

Dobitnika 19. večernice bo žirija izbrala v prvi polovici septembra. Nagrado v znesku 3000 evrov mu bodo podelili jeseni na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Lani je večernico dobil Vinko Möderndorfer za knjigo Kot v filmu, ki je izšla pri Mladinski knjigi. Doslej so nagrado prejeli še Tone Pavček, Desa Muck, Janja Vidmar (dvakrat), Polonca Kovač, Feri Lainšček, Matjaž Pikalo, Marjana Moškrič, Slavko Pregl, Igor Karlovšek, Dušan Dim, Irena Velikonja in Majda Koren, Ervin Fritz, Bina Štampe Žmavc in Mate Dolenc. Med prejemniki sta bila tudi letošnja nominiranca Dim Zupan in Peter Svetina.