Claribel Alegría je dobitnica nagrade KONS

Mednarodna literarna nagrada in hommage Srečku Kosovelu, je nastala na pobudo treh slovenskih pesnic.

Objavljeno
08. marec 2013 15.30
Managua - Mednarodno literarno nagrado KONS je letos prejela nikaragovska in salvadorska pesnica Claribel Alegria. Iz pesničinega bogatega in angažiranega opusa je razvidno, da je doživela in preživela marsikaj. Osebne izkušnje je tenkočutno integrirala v kolektivne, iz česar je nastala prodorna, človeško topla in odprta poetika, povzema STA.

Claribel Alegria (1924) je v svojem opusu, ki šteje prek 40 knjig in številne druge objave, bodisi v poeziji ali v prozi ustvarila poetiko, ki človeku »hitro utre pot do njegovih najglobljih emocij, obenem pa iz nje žarijo tudi pomembna zgodovinska in človeška spoznanja«, je zapisala žirija, ki omenja tudi pesničino zavzetost pri podpiranju mlajših pesnikov.

Mednarodna literarna nagrada KONS je bila ustanovljena leta 2011 na pobudo treh pesnic iz Slovenije - Tatjane Jamnik, Barbare Korun in Taje Kramberger - ki so tudi članice žirije. Z njo so želele opozoriti na to, da je mesto literature v družbi in ne zunaj nje in da poezija ni zgolj iz besed. Obenem so se želele podati svoj odgovor zoper vizijo, po kateri so pesnice v nekaterih okoljih še vedno v deprivilegiranem položaju.

Nagrada tako ni zgolj priznanje za literarni opus, ampak za celovito in aktivno življenjsko delovanje posameznikov, za njihova vlaganja v skupno dobro vseh ljudi in za njihove vsestranske angažmaje za izboljšanje družbenih razmer.

Nagrada je obenem hommage Srečku Kosovelu kot avtorju pesniškega cikla KONS (konstruktivistični spirit-duh). Prvič so jo podelili aprila 2011 literatu in prevajalcu Iztoku Osojniku.

Letos je nagrado v imenu njenih ustanoviteljic Alegrii izročila Krambergerjeva, ki se je konec februarja udeležila mednarodnega pesniškega festivala v nikaragovski Granadi.