Dosje: Boris Pahor

Prvo stoletje stebra tržaškega slovenstva - Borisa Pahorja. Zbrali smo prispevke iz Delove dokumentacije o njem.

Objavljeno
23. avgust 2013 17.30
Italija Prosseco 5.2.2013 Boris Pahor pisatelj Foto Joze Suhadolnik
Delo.si
Delo.si

26. avgusta leta 1913, bil je torek, se je v Trstu rodil Boris Pahor.

Drugje, v Dublinu, so tistega dne zaposleni v mestni tramvajski službi zaradi odpuščanj začeli s štrajkom, v Mehiki se je končala mirovna misija ZDA, prav tako v ZDA je umrl Edward L. Baker, eden redkih temnopoltih dobitnikob častne medalje za vojaško herojstvo. Izkazal se je v ameriško-španski vojni, posledici boja Kube za neodvisnost.

V Ljubljani je še pisal Ivan Cankar, ki je prav v tistem letu nastopil z znamenitim predavanjem Slovenci in Jugoslovani, s katerim si je prislužil sedemdnevno ječo, Trst pa se je sončil med enim zadnjih avstro-ogrskih poletij.

Stoletje zatem je Boris Pahor še vedno čil in vitalen, kar je glede na njegove grozljive življenjske preizkušnje - velikanska zmaga.

Ostaja radoživ.

Radoživost odseva tudi njegova najmračnejša literatura, taboriščna, in tudi zadnja, pokojni ženi posvečena Knjiga o Radi, ki jo je pisal še pred dvema letoma, v starosti 98 let.

V Sloveniji so njegove knjige izšle že precej zgodaj, a ostajale prezrte.

Dokler seveda niso vzbudile pozornosti v tujini.

Boris Pahor se bo s stoletnico srečal v ponedeljek, 26. avgusta, ko ga v Ljubljani čaka vsekakor zgoščen jubilejni program. V četrtek, 29. avgusta, pa ga čaka še program doma, v Trstu, katerega častni meščan je naposled postal.

Zbrali smo prispevke iz Delove dokumentacije o – fenomenu Boris Pahor.