Fabula: Teden in pol literarnega razkošja

Mednarodni literarni festival Literature sveta – Fabula, tokrat gosti Irvina Welsha, avtorja romana Trainspotting.

Objavljeno
27. februar 2013 19.47
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Domnevati je mogoče, da prihaja pomlad. Eden od kazalcev je mednarodni literarni festival Literature sveta – Fabula, ki tokrat gosti Irvina Welsha, Doroto Masłowsko, Ilijo Trojanowa, Eduarda Sáncheza Rugelesa in Draga Glamuzina. Za njimi bo ostala knjižna sled.

Festival Fabula tudi desetič ponuja izbor tujih in slovenskih gostov: na različnih prizoriščih, od Cankarjevega doma, kjer bodo literarni večeri z avtorji, do Trubarjeve hiše literature, Kavarne Union, knjigarne Konzorcij, Slovenske kinoteke in Kavarne SEM, bodo do 9. marca od prvih nastopili avtor romana Trainspotting, škotski pisatelj Irvine Welsh, ena najbolj uspešnih poljskih proznih in dramskih avtoric mlajše generacije Dorota Masłowska (ljubljanska Drama ima v tej sezoni na repertoarju njeno delo Pri nas je vse v redu), nemški pisatelj, prevajalec in performer bolgarskega rodu Ilija Trojanow, venezuelski pisatelj Eduardo Sánchez Rugeles, avtor romana Ljubljana, in eden najvidnejših sodobnih hrvaških pesnikov in pisateljev Drago Glamuzina, od slovenskih avtorjev pa Stanka Hrastelj, Milan Kleč, Marko Sosič in Dušan Šarotar. Za tujimi gosti bo ostal paket žepnih knjig z imenitno nizko ceno, za slovenskimi knjiga zgodb Miti naši vsakdanji.

Spremljevalna mitologija

V središču spremljevalnega programa je bila lani angažiranost, tokrat pa je v fokus premišljanj postavljena mitologija kot ključ do razumevanja preteklosti in pogled v prihodnost. Vodja festivala Janina­ Kos je dodala, da letos na Fabuli gostijo več pisateljev, v katerih pisanju se močno odraža družbeni angažma (Welsh, Masłowska, tudi Rugeles).

»Seveda lahko tudi ob obravnavi teme, kot je mitologija, govorimo o angažiranosti, morda bi na tem mestu izpostavila dogodek, na katerem se bodo gostje pogovarjali o političnih mitologijah, kar je vsekakor aktualna tema.«

V okviru tega programa bodo osrednjo festivalsko tematiko osvetljevali z več zornih kotov, skupaj s priznanimi strokovnjaki, akademiki in literati bodo odkrivali mitologijo mesta, razpravljali o političnih mitologijah, se seznanjali s skrivnostmi urbanih legend, ugotavljali, kakšno vlogo ima mitologija v fantastični in znanstvenofantastični literaturi, in ne nazadnje izvedeli več o pomenu mitologije v psihoanalizi.

Osrednji festivalski fokus bo zaokrožil mednarodni simpozij Poetika in logika slovenskih mitov, ki so ga pripravili z etnologom dr. Zmagom Šmitkom. V pogovoru z voditeljico Carmen L. Oven bo etnolog Ambrož Kvartič razkril vse o sodobnih pripovedkah ali urbanih legendah, odgovor na vprašanje Zakaj spreminjamo politiko v mitologijo (in včasih tudi obratno)? pa bodo poskušali priskrbeti redni profesor za kulturne študije na Fakulteti za družbene vede, pisatelj in publicist dr. Aleš Debeljak, filozof, publicist in sociolog dr. Mirt Komel in esejist dr. Nikolai Jeffs.

Pogovarjali se bodo torej o političnih mitologijah, njihovem nastanku ter pomenu in vplivu na oblikovanje družbe in njenih vrednot. Pisatelj in urednik Andrej Blatnik in komparativist, urednik ter programski vodja literarnega festivala Vilenica dr. Gašper Troha pa se bosta z moderatorko Tino Košir Mazi pogovarjala o mitih o literarnih zvezdah.

Letos brez nagrad

Doslej je bila za festival običajna podelitev nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb fabula, vendar se je, kot je na predstavitvi povedal urednik Študentske založbe Aleš Šteger, medijska hiša Dnevnik letos tik pred začetkom festivala projektu odrekla.

Založba, ki nagrade sama noče podeliti, bo novega partnerja poskušala pridobiti do naslednje Fabule. Janina Kos je dodala: »Zavedamo se, da je v trenutnih okoliščinah in razmerah poslovanja takšno sodelovanje vedno težje izvedljivo, vendar Dnevnikovo odločitev vseeno globoko obžalujemo. Vsekakor si prizadevamo, da bi bila nagrada za najboljšo zbirko kratke proze zadnjih dveh let, ki je bila edina tovrstna v slovenskem prostoru, podeljena leta 2014.«