Maurice Béjart: Trenutek v življenju drugega

V slovenščini je izšla avtobiografija enega največjih baletnikov Mauricea Béjarta Trenutek v življenju drugega.

Objavljeno
12. junij 2013 16.01
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Francoski baletni plesalec in koreograf Maurice Béjart (1927-2007) je avtor številnih novosti v modernem baletu in ustanovitelj znamenitega Béjart Balleta iz Lozane, ki bo pri nas gostoval 4. julija. Temeljito je spremenil že zaprašeno govorico baleta in iz njega napravil najboljše sredstvo za to, da nas vznemiri. S svojimi inovacijami je udomačil baletno umetnost za 20. stoletje in jo učinkovito približal množičnemu modernemu občinstvu.

Pri petdesetih je Béjart, takrat že na čelu več kot 70-članskega baletnega ansambla, začutil potrebo, da spregovori o sebi; da se zaupa. To je storil v avtobiografiji Trenutek v življenju drugega (Un instant dans la vie d'autrui. Mémoires, 1979). V teh spominih se vrača k svojemu prvemu viru: otroštvu. Popiše, kako se je porodila njegova poklicanost in kako se pri sedmih letih ni sprijaznil z materino smrtjo. Spominja se svojega provansalskega odraščanja in tega, kako težavno so se rojevali njegovi najslavnejši baleti: Posvetitev pomladi, Nižinski, božji klovn, Pesnikova ljubezen ... Obuja spomine na svoje prijatelje in plesalce pa na gostovanja v New Yorku, Južni Ameriki, na Japonskem. Govori o svojih uspehih in strahovih, tremi in slavi. O ljubezni. O Bogu.

Knjiga, ki jo je izdala založba Modrijan, je polna zaupnosti, zapisane z veliko mero humorja in nalezljivega veselja, pa tudi s popolno odkritostjo. V knjigi odkrivamo življenje enega največjih baletnih plesalcev novejšega časa. Življenje z mnogimi slikami, z mnogimi baleti, katerega vsak je trenutek v življenju drugega.

Spomine Mauricea Béjarta v slovenščini zdaj lahko beremo tudi kot predpripravo na gostovanje Béjart Balleta iz Lozane, ki bo v Ljubljani v okviru Festivala Ljubljana nastopil 4. julija.

Knjigo je prevedel Marjan Poljanec, spremno besedo pa prispeval dr. Henrik Neubauer.