Peter Handke preveč lepo o Slobodanu Miloševiću

Glavni sponzor je 
zavrnil izplačilo denarja za nagrado avstrijskemu pisatelju, zaradi zagovarjanja Slobodana Miloševića.

Objavljeno
26. september 2011 19.12
Posodobljeno
27. september 2011 08.00
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Avstrijski pisatelj Peter Handke, eden najpomembnejših piscev v nemškem jeziku, je znova v središču pozornosti. Konec oktobra naj bi prevzel nemško-francosko literarno nagrado candide (kandid), vendar mu glavni sponzor nagrade denarja ne namerava izplačati. Tako je Handke po izboru literarne žirije nagrajenec, ostal pa bo brez 15.000 evrov, kolikor znaša finančni del nagrade. Sponzor, veliko nemško podjetje Kolbus iz mesta Minden, ki izdeluje stroje za vezavo knjig, mu denarja noče dati zaradi njegovih prosrbskih stališč med vojno v nekdanji Jugoslaviji in zagovarjanja Slobodana Miloševića.

Handke, po materi Slovenec, je prahu, ki ga dvigajo priznanja za njegovo delo, že vajen, to pot se je v zadregi znašla žirija, ki je pisatelja že obvestila o nagradi. Svoje odločitve kljub pritisku sponzorja ni hotela spremeniti, nekateri člani so celo predlagali, da bi našli drugega donatorja. Sponzor je pojasnil, da je od podelitve nagrade odstopil zato, ker bi mu to škodilo pri poslih. Nagrada pisatelju, ki je podpiral človeka, obtoženega za genocid, bi lahko povzročila bojkot naših evropskih in ameriških poslovnih partnerjev, je dejal direktor podjetja, ki je Handkeja v pogovoru s predsednikom žirije imenoval shizopat.

Odločitev sponzorja je še posebej presenetila zato, ker so bili vnaprej dogovorjeni, da bo podjetje Kolbus zagotovilo samo finančni del nagrade, žirija pa naj bi se odločila povsem neodvisno.

Nagrado, poimenovano po Voltairovem delu, podeljujejo v mestu Minden na severu Vestfalije od leta 2004, leta 2008 pa so jo ustanovili kot nemško-francosko priznanje. Z nemške strani jo podeljuje literarno združenje Minden, s francoske pa njihovo ministrstvo za kulturo, sodelujeta tudi fundaciji obeh vlad. Nagrado po junaku Voltairovega romana Kandid, ki je menda umrl v Mindnu, podeljujejo sodobnim avtorjem, da bi postali znani še pri sosedih.

Ni se zgodilo prvič

Pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Handkeju se ni zgodilo prvič, da je zaradi političnih stališč ostal brez priznanja za literarno delo. Leta 2006 naj bi mu mesto Düsseldorf po odločitvi žirije podelilo nagrado Heinricha Heineja, vredno petdeset tisoč evrov, vendar so predstavniki socialdemokratov, liberalcev in zelenih v mestnem svetu sklenili, da ne bodo dali denarja.

Odločitev so utemeljili s tem, da je bil Handke s svojim vedenjem v javnosti v službi avtoritarnega zločinskega režima, izbiro žirije pa so ocenili za politično in ne literarno napako, ker da je Heinejeva nagrada politična. Podeljujejo jo namreč osebnostim, ki s svojim ustvarjanjem na področju temeljnih človekovih pravic, za katere se je zavzemal Heine, spodbujajo socialni in politični napredek, namenjen razumevanju med narodi. Nagradi so tedaj nasprotovali tudi mediji in širša javnost.

Handkejevo zavzemanje za Srbijo ni dvigovalo prahu le na nemškem govornem področju, ampak tudi v drugih državah, denimo v Franciji, Italiji in nekaterih delih nekdanje Jugoslavije, tudi v Sloveniji. Ker se je Handke udeležil pogreba Slobodana Miloševića, kjer je imel tudi govor, in ga pred tem obiskal v preiskovalnem priporu v Haagu, so v Comédie Française z repertoarja umaknili njegovo dramo Igra spraševanja (Das Spiel vom Fragen). Ob tem se je precej govorilo o cenzuri, vendar je intendantovo odločitev javno podprlo več kot sto francoskih pisateljev in intelektualcev.

Handkeju ne očitajo toliko solidariziranja s Srbi in da jih je imel za žrtve, saj so to vendarle bili. Srbska dramatičarka Biljana Srbljanović je zapisala: »Zavzemanje za Slobodana Miloševića ne pomeni le posmehljive drže nad zločini, ki so bili zagrešeni zunaj meja Srbije, kajti žrtve Slobodana Miloševića so bili tudi sami Srbi. Njegovo lastno ljudstvo je prav tako trpelo zaradi ideologije duševno zmedenega in okrutnega režima.«

Nagrade le še za gobe?

Handkejev založnik Suhrkamp je sicer že leta 2005 naznanil, da namerava Handke zavračati nagrade, vendar jih je odtlej prejel kar nekaj. Je pa leta 2008 zavrnil svojo uvrstitev na seznam dvajsetih knjig za najboljši roman na nemškem govornem področju (nagrada Der deutsche Buchpreis), s čimer se je odpovedal možnosti, da bi za Die morawische Nacht (Moravska noč) prejel 25.000 evrov. Handke je tedaj dejal, da se umika s seznama v prid drugim, predvsem mlajšim avtorjem, sam pa bi morebitne nagrade rad prejemal le še za nabiranje gob.

Že naslednje leto je znova prejel priznanje, in sicer mednarodno nagrado Franza Kafke za svoje dramsko, pisateljsko in esejistično delo. Lani sta mu Zveza slovenskih organizacij in Slovenska prosvetna zveza na avstrijskem Koroškem za prevode slovenskih pisateljev in pesnikov v nemščino podelili nagrado rizzi za medkulturno sodelovanje.