Slavko Pregl odhaja iz Javne agencije za knjigo

Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vsebina ne zanima.

Objavljeno
31. julij 2012 17.05
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Direktor Javne agencije za knjigo (JAK) Slavko Pregl, slovenski pisatelj, ki je v javnosti veljal za enega najbolj odločnih nasprotnikov pavšalnega rezanja sredstev na področju knjige in kulture nasploh, gre z jutrišnjim dnem v pokoj.

A njegov odhod ni povezan le z določili zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), po katerem gredo s 1. avgustom v pokoj tisti javni delavci, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in nimajo podpisane pogodbe o nadaljevanju dela.

Za Delo je svoj odhod komentiral: »Moj mandat bi se sicer iztekel januarja 2014, a v teh razmerah, ko se o vsebini JAK ne govori več in se agencijo vidi zgolj še v luči smešnih prihrankov, sem se odločil, da bom svetal zgled in odpustim sebe." Iz agencije bodo namreč iz iz poslovnih razlogov odpustili še dva zaposlena. »Upam, da bodo na ministrstvu sedaj, ko bo na JAK ostali štirje zaposleni, z ljubeznijo ogledali tudi vsebino agencije in ji skladno s tem namenili dovolj sredstev.« K temu dodaja, da se s tistimi, ki odločajo o knjigi, a o njej ne vedo dovolj, ni več pripravljen prepirati. Vodenje JAK bo kot vršilka dolžnosti za največ šest mesecev prevzela ena od zaposlenih na agenciji Vlasta Vičič, ki po Preglovih besedah vrhunsko pozna svoje področje.