Miha Knific spet gost v Oxfordu

Mladi umetnik Miha Knific je znova v Oxfordu kot gost umetniške kolonije. Na ogled je tudi njegova razstava ter pregled njegovega preteklega dela.

Objavljeno
13. avgust 2005 14.40
Uspešni slovenski umetnik Miha Knific
London - Miha Knific je znova v Oxfordu, kamor je bil povabljen v umetniško kolonijo kot gostujoči umetnik. Galerija Modern Art Oxford, kjer je še do 28. avgusta na ogled njegova samostojna razstava, je pripravila dva dogodka, ki bosta podrobneje seznanila z delom tega mladega slovenskega umetnika. Prvi bo danes, ko bo v pogovoru s Tomom Freshwaterjem, vodjem oddelka za vizualne umetnosti v South Hill Park Art Centru v Bracknellu, predstavil svoje trenutno delo in ideje za prihodnje projekte, predviden pa je tudi ogled njegovih video del.

S Knificem se bo mogoče srečati tudi v četrtek, 18. avgusta, ko se bo o svojem delu pogovarjal z Gregorjem Podnarjem, direktorjem Galerije Gregor Podnar iz Kranja, in Andrewom Nairnom, direktorjem galerije Modern Art Oxford. Knific bo kot gostujoči umetnik v koloniji, ki mu bo omogočila spoznati umetnike in skupnosti, ki delujejo v mestu, vodil tudi različne delavnice.

Že drugič v Oxfordu

Knific se je v Oxfordu mudil že konec junija, ko se je udeležil odprtja svoje samostojne razstave, ki so jo v galeriji Modern Art Oxford pripravili v okviru serije razstav o umetnosti novih članic EU. Na njej se prvič predstavlja angleškemu občinstvu s fotografskimi/filmskimi deli iz serije Storyboards (2004).

Miha Knific v svojih delih raziskuje naravo filma kot fotografije ter fotografije kot filma. Zanima ga, kako sprejemamo, razumemo in si zapomnimo različne podobe. Njegova zadnja dela drug ob drugega postavljajo fragmente besedil, vzetih iz filmskih scenarijev, ter fotografije iz scenarijev, ki jih piše življenje. Z novim kontekstom, v katerega so postavljene fotografije, ki jih jemlje kot nekakšne fotografske "storyboarde", se Knific sprašuje o temeljih, na katerih so zgrajene zgodbe, in realnosti, kako te pripovedi obstajajo v času.