Novice iz Fantazije: Domišljijske pustolovščine

Namizne igre igranja domišljijskih vlog lahko primerjamo s knjigami »Časovni stroj«, improvizacijskim gledališčem in pisanjem zgodb.

Objavljeno
21. januar 2015 15.20
Timotej Rojko, Špela Šalamon
Timotej Rojko, Špela Šalamon

Če ste si kdaj želeli, da bi resnično obstajale omare, ki vodijo v Narnijo, vlaki, ki vozijo na Bradavičarko, Zvezdna vrata na neznane planete ali ladje, s katerimi bi lahko odjadrali v Srednji Svet, imate srečo. Vse, kar potrebujete, je svinčnik, papir, morda nekaj kock, in s soigralci se lahko lotite igre igranja domišljijskih vlog.

Namizne igre igranja domišljijskih vlog lahko primerjamo s knjigami Časovni stroj, kjer bralec lahko sam izbira, kako se bo zgodba nadaljevala − z računalniškimi igrami igranja vlog, improvizacijskim gledališčem, pisanjem zgodb in podobnim. Kakoje to videti v praksi, si lahko ogledate na tej povezavi.

Izdelava lika

Namizne igre igranja domišljijskih vlog so videti tako, da se skupina igralcev odloči, v kakšnem svetu hoče igrati − ali gre za znanstveno fantastiko, fantazijo, grozljivko ali morda običajni sodobni svet. Nato si vsak igralec izdela svoj lik, ki ga bo igral, in za ta lik izpolni tako imenovani character sheet oziroma list, na katerem so napisani osnovni podatki o njegovem liku. Ti vključujejo na primer starost, spol, izgled, osebnostne lastnosti, sposobnosti in posebnosti lika. Eden izmed igralcev je tako imenovani »Game Master« oziroma vodja igre.

Samo on pozna vsebino oziroma scenarij zgodbe − opisuje lokacije v igri, nastavlja pred igralce izzive, probleme, sovražnike, ki jih morajo liki igralcev premagati. Prav tako vodja igre igra vse like, s katerimi se igralci srečajo v igri, glavnega lika pa ponavadi nima. To so liki igralcev, ponavadi skupina pustolovcev, ki se skupaj prebijajo skozi različne nevarnosti, raziskujejo zanimive lokacije, se borijo z nevarnimi pošastmi, in če imajo srečo, osvojijo velike zaklade ali pa rešijo zamotano skrivnost.


Igre se lahko dogajajo v kakršnemkoli svetu

Gre za igro iznajdljivosti, sodelovanja, strategije in diplomacije, v kateri ni zmagovalcev ali poražencev. So samo dobre zgodbe, razburljive pustolovščine, dramatični preobrati, divji spopadi, tragične izgube in tudi velike zmage, ki pa jih ponavadi doseže celotna ekipa, in ne posamezni igralec.

Igre se lahko dogajajo v kakršnemkoli svetu (settingu): fantazijskem, znanstvenofantastičnem, zgodovinskem, sodobnem ali pa tudi popolnoma izmišljenem. Igralci prav tako lahko prevzamejo neomejeno različne vloge − od skupine pogumnih junakov, ki rešujejo svet pred hudobnim čarovnikom, do detektivov, preživelih v zombijevski apokalipsi, superherojev, vesoljskih popotnikov, piratov, članov znanstvene ekspedicije, zločinske tolpe, potujočega cirkusa ... Skratka popolnoma odvisno od narave in vsebine igre, ki igralce zanima.


Najrazličnejše kocke

Vsak lik ima svoje lastnosti, sposobnosti in talente, ki so izraženi v določenih številkah. Nato o uspehu ali neuspehu akcij, ki jih liki poskušajo opraviti, ponavadi odločajo kocke. To je tisto, kar večino naključnih opazovalcev najprej pritegne − kocke raznoraznih barv in oblik, ki jih igralci mečejo, se nanje jezijo in se z njimi postavljajo pred svojimi kolegi.

Za igranje tovrstnih iger obstajajo različni sistemi in vsak sistem uporablja svojo vrsto kock − od tistih najbolj običajnih s šestimi ploskvami do takšnih s štirimi, osmimi, desetimi, dvanajstimi, dvajsetimi, stotimi in tako naprej. Opis tovrstnih iger za začetnike si sicer lahko ogledate na tej povezavi.

Društvo Zlati Goblin se ukvarja s promocijo iger igranja domišljijskih vlog. Več o njih lahko izveste na njihovi facebook strani  in spletni strani.