Novice iz Fantazije: Kostumska igra brez gledalcev

Začetki slovenskih LARP-ov spadajo v društvo Gil-galad, ki je konec devetdesetih let začelo organizirati manjše LARP-e.

Objavljeno
26. januar 2015 16.04
Matic Zupan
Matic Zupan

Igranju domišljijskih vlog smo lahko priča v svetu računalniških in namiznih iger, a nekoliko skrito našim očem se že nekaj desetletij to odvija tudi v resničnem okolju. Live Action Role-Playing, krajše LARP, je igranje v katerem so udeleženci kostumirani in živijo domišljijski lik s katerim so postavljeni v drug svet.

Pri tem ne gre za pritiskanje gumbov na tipkovnici ali premikanje figur, temveč za aktivno sodelovanje v zgodbi LARPa, ki jo do neke mere nadzorovana s strani vodij igre (Game Masters). LARP bi lahko opisali tudi kot igranje v gledališki predstavi, le da poteka brez občinstva in so udeleženi zgolj igralci.

V tujini, predvsem v ZDA, Nemčiji in skandinavskih državah, je LARP izredno popularen že kar nekaj desetletij. Skandinavske države na primer že od leta 1997 organizirajo Knutepunkt, mednarodno konvencijo t. i. »Nordijskega LARPa. Skandinavske države na primer že od leta 1997 organizirajo Knutepunkt, mednarodno konvencijo t. i. »Nordijskega LARPa. Ljubitelji vživljanja v like raznoraznih domišljijskih ali zgodovinskih svetov, organizirajo nekajurne in celo večdnevne dogodke, ki te ljudi združujejo ter poskušajo idejo LARPa razširiti in jo predstaviti širši publiki.

Zmajev festival v Nemčiji

V LARPu predstavlja enega izmed glavnih ciljev uspešno vživljanje v lik. Vsak LARP poteka na prostoru, ki za čas dogodka predstavlja del domišljijskega sveta. Med samim LARPom živiš svoj lik in se zato obnašaš, govoriš, premikaš, pogosto bojuješ in reagiraš na različne situacije temu liku primerno. Pri vživljanju pomagajo tudi kostumi, ki so ključen faktor v LARPu.

Sloveniji najbližja država, ki se lahko pohvali z zelo razširjeno ter razvito LARP kulturo, je Nemčija. Tu se posledično organizirajo nekateri izmed največjih LARP dogodkov v Evropi. En izmed teh je Drachenfest (Zmajev festival), ki vsako leto gosti preko 4000 navdušencev vseh narodnosti, starosti, in spolov. Ravno tega dogodka pa se že nekaj let zapored udeležujemo tudi začetniki LARP-a v Sloveniji.

Začetki slovenskih LARP-ov zagotovo spadajo v Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad, ki je s svojim nastankom konec devetdesetih let, začelo organizirati manjše LARP-e, postavljene v Tolkienov Srednji svet. Do danes so postali že nekakšna tradicija, med člani omenjenega društva pa so se našli nekateri, ki so želeli igranje vlog pripeljati še nekoliko dlje. Pred nekaj leti smo zato organizirali prve uradne LARP-e, a jih ob majhnem številu udeležencev, žal kmalu prekinili.

Organizacija prireditev po vsej Sloveniji

V zadnjem letu se je pojavilo nekaj novih navdušencev in to nam je dalo ponoven zagon. Sestavili smo skupino LARP Slovenija, ki je kot taka uradno, na slovenskem področju prva in trenutno šteje nekaj čez 20 članov. V letu 2014 se je organiziralo že kar nekaj dogodkov, na katerih se je vsakič pojavil kakšen nov navdušenec nad igranjem vlog.

Z organiziranjem prihajajočih LARP-ov in delavnic upamo, da se bo naša skupina še naprej širila, ves čas pa se seveda tudi trudimo dvigniti sam nivo LARP-a z izdelovanjem boljših kostumov in treniranjem vživljanja v vloge - tukaj dela vaja mojstra. Z letošnjim letom bomo začeli z organizacijo več-dnevnih LARP-ov po različnih koncih Slovenije (zaenkrat imamo primerne lokacije na Primorskem in Štajarskem), obiskali pa bomo tudi navdušence v tujini, ki jih prav tako kot nas, združuje ljubezen do tega hobija.

***

Razlika med LARP-om in cosplayem
V LARP-u, kjer gre za igranje domišljijskih vlog v realnem okolju, je večji poudarek na 'igri' zato ima bolj funkcionalen namen, medtem ko je pri Cosplay-u prevladuje 'kostum' kot najpomembnejši in je tako platforma za umetniško izražanje. Kljub temu pa sta oba vidika prisotna tako pri prvem kot pri drugem. Načeloma se razlikujeta tudi v tem, da si v LARP-u izmisliš svoj lasten lik, pri Cosplay-u pa večinoma slediš že izdelanim karakterjem.

***

LARP Slovenija je skupnost ljubiteljev igranja domišljijskih vlog, ki organizira LARP dogodke. Ustanovljena je bila leta 2012. Najdete nas lahko na našem Facebook profilu - https://www.facebook.com/larpslovenija in blogu - http://larpslovenija.blogspot.com/