10 stvari, ki jih niste vedeli o Shakespearu

Deset manj znanih dejstev, povezanih z znamenitim angleškim dramatikom, povzetih po časniku The Telegraph.

Objavljeno
25. april 2014 18.20
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

1.

Povzročil je letalsko nesrečo

4. oktobra leta 1960 je letalu, ki je vzletelo iz Bostona, prekrižala pot jata kakih 10.000 škorcev. Zaradi srečanja z »oblakom« ptic so odpovedali motorji in letalo je strmoglavilo, pri čemer je umrlo 62 ljudi.

Škorci v ZDA niso avtohtona vrsta. Leta 1890 jih je Eugene Schieffelin, veliki ljubitelj Shakespeara, naselil v newyorškem Centralnem parku. Želel je, da bi v njem pele vse ptice, ki jih je dramatik kdajkoli omenil v svojih delih.

2.

Med scenografi je bil tudi Hitler.

V skicirki nesojenega slikarja Adolfa Hitlerja iz leta 1926 so odkrili risbo scene za predstavo Julij Cezar. Že tedaj jo je zasnoval v »neoklasicističnih« oblikah, značilnih za kasnejšo nacistično arhitekturo.

3.

V Shakespearovem gledališču je smrdelo

Thomas Platter, ki si je leta 1599 ogledal Julija Cezarja v tedaj ravno odprtem Globe Theatru, gledališču Shakespearovega igralskega ansambla v Londonu, je zapustil podatek o neznosnem smradu.

V tedanjem Londonu so namreč v ponudbo zabave uvrščali tudi žalostne bitke psov z medvedi v areni, izza Shakespearovega gledališča pa si je lahko ogledal prostore za kar okoli 120 angleških mastifov, dvanajst medvedov in še nekaj bikov.

4.

Za kip Lady Macbeth je pozirala sama Sarah Bernhard

Figura Lady Macbeth, ena personifikacij elementov Shakespearove genialnosti na spomeniku pred Kraljevim Shakespearovim gledališčem v dramatikovem rojstnem mestu Stratford-upon-Avon, ni nastala v Angliji, ampak onkraj Rokavskega preliva, v ateljeju Ronalda Gowerja ob pariškem bulevarju Montparnasse. Pozirala je slavna igralka Sarah Bernhard.

5.

Mozart bi skoraj napisal opero po Viharju.

Menda so mu jo naročili, a je ni nikoli ustvaril.

6.

Shakespeare je imel dvojčka

Imenovala sta se Hamnet in Judith, krstili so ju 2. februarja leta 1585. Hamnet je umrl že v starosti enajstih let, preučevalci Shakespeara pa so se posvetili tudi morebitnemu odnosu med tem tragičnim dogodkom in kasnejšim Shakespearovim Hamletom. Judith pa je očeta preživela in dočakala kar 77 let.

7.

Prevajala ga je Katarina Velika

Katarina Velika, absolutistka nemškega porekla na ruskem carskem prestolu v 18. stoletju, je sestavila lastno adaptacijo Shakespearove igre Vesele žene windsorske. Uprizoriti jo je dala v svojem novem gledališču Eremitaž, prevedla pa je tudi Timona Atenskega. Shakespeara je prevajal tudi prvi predsednik leta 1961 ustanovljene Tanzanije Julius Nyerere.

8.

Prvo amatersko predstavo Shakespeara so uprizorili 1623

Dva dela Henryja IV. je leta 1623 v Pluckleyju v Kentu uprizoril sir Edward Dering. Zapis o tem se je ohranil v Folger Library v Washingtonu.

9.

Izvajali so ga na štorih ameriških sekvoj

Shakespeare je med zlato mrzlico v ZDA okoli leta 1840 sledil iskalcem sreče. Njegova dela so uprizarjali rudarjem. Če dobro, so jih nagradili, če slabo, se je oglasila kaka pištola ali pa je po zraku poletel kak nož.

10.

Zvezda, ki ni zvezda

Že angleški dramatik iz 17. stoletja Ben Jonson je Shakespeara označil za »zvezdo med našimi pesniki«, a kasneje po njem niso poimenovali nobene realne zvezde ali kakega drugega nebesnega telesa. Se pa po junakih njegovih del imenuje serija satelitov.