2. festival slovenske kulture Zlati čoln na Poljskem

V zlatem čolnu letos Suzana Tratnik, Jure Potokar, Ksenija Jus, Marko Modic in Bojan Brecelj.

Objavljeno
24. maj 2011 19.46
K. R.
K. R.
Med 24. in 28. majem 2011 bo v petih južnopoljskih mestih (Mikołów, Sosnowiec, Katovice, Krakov in Bielsko-Biała) potekal 2. festival slovenske kulture Zlati čoln.

Na literarno-glasbenih večerih se bodo letos v živo predstavili širši poljski javnosti slovenska pisateljica in prevajalka Suzana Tratnik, pesnik in prevajalec Jure Potokar ter kantavtorica, pesnica in skladateljica Ksenija Jus - Xenia.

Poleg njih bo imelo poljsko občinstvo priložnost spoznati še delo slovenskih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti – avtorja fotomontaž Marka Modica in fotoreporterja Bojana Breclja – ter poezijo Srečka Kosovela.

Del festivalskega programa bo namenjen poljskim študentom slovenščine in se bo zato odvijal v slovenščini. Na Šlezijski univerzi v Katovicah in Jagelonski univerzi v Krakovu bodo slovenisti in slavisti lahko poslušali predavanja Suzane Tratnik o lezbični literaturi in Jureta Potokarja o poeziji in popularni glasbi. V Krakovu bo organizirana tudi delavnica ustvarjalnega pisanja v slovenščini, ki jo bo letos potekala v znamenju songov, vodili pa jo bosta Ksenija Jus - Xenia in Tatjana Jamnik.

Festival organizira KUD Police Dubove v sodelovanju z Literarnim društvom IA, Centrom za slovensko književnost, Mikołowskim inštitutom iz Mikołowa, lektoratom slovenščine na Šlezijski univerzi v Katovicah, Mestnim centrom za kulturo v Krakovu, lektoratom slovenščine na Jagelonski univerzi v Krakovu in Tehnično-humanistično akademijo v Bielsko-Białi. Podprli so ga Javna agencija za knjigo RS, Društvo Triglav-Rysy, Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Šlezijska univerza v Katovicah.