Prihajajo čudaški, srhljivi in zelo zabavni Addamsovi

Nocoj na velikem odru MGL premiera ameriške klasike v režiji Aleksandra Popovskega.
Fotografija: Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani
Odpri galerijo
Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani

»So strašni in srhljivi. Skrivnostni in odbiti.« To oznako iz uvodne špice ameriške televizijske­ serije iz sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja povzema Anja Rošker v gledališkem listu,­ ko razgrinja domet uspešnega ­muzikala The Addams Family. Čeprav so protagonisti popolno­ nasprotje družbenega ideala družine, so prigode teh strašljivih posebnežev žanrsko opredeljene kot komedija.

Slovenska praizvedba muzikala Marshalla Brickmana, Ricka Elica in Andrewa Lippe o čudaški, srhljivi in zelo zabavni družini – ravnateljica MGL Barbara Hieng Samobor jo je označila za »aristokratsko družino, ki je v nasprotju s podobami evropskih zelo živahna« – je nastala v MGL v prevodu Andreja Rozmana - Roze, ki je ob predstavitvi premiere povedal, da bi ga dajala ljubosumnost, če bi ponudbo za prevod dela, ki se v MGL dogaja na »privlačno črni sceni«, dobil kdo drug.

Režiser Aleksandar Popovski je pred premiero navrgel, da se z muzikalom, »zelo zahtevno formo«, sooča prvič, a da predstava s pomočjo igralcev deluje natančno kot urni mehanizem, glasbeni vodja uprizoritve in avtor priredbe aranžmajev je Laren Polič Zdravič, ki je povedal, da igralci na odru pojejo na vnaprej posneto glasbo, dramaturgijo podpisuje Eva Mahkovic, koreografijo Anja Möderndorfer.
 

Nasprotje idealne družine


Avtor stripa si je zamislil Addamsove kot satirično nasprotje ameriškega ideala družine 20. stoletja. Protagonistom, ki z bizarnostjo ustrahujejo uveljavljene družbene konvencije, se smejemo še danes, pravijo v MGL, več kot pol stoletja po njihovem nastanku, zgodba o družini je doživela več odmevnih stripovskih, filmskih in televizijskih različic.

Addamsovi, mama Morticija in oče Gomez, otroka Sreda in Bucko, babica in stric Gnoj ter strežaj Krč, so družina, ki črpa vir užitka iz temačnosti in morbidnosti. Muzikal Addamsovi prikazuje srečanje družine Addams in družine Krneki. Sreda je odraščajoča mlada ženska, spoznala je fanta Lukasa, zaljubila sta se in se želita poročiti. Čas je, da se njuni družini spoznata. Toda Lukasova družina je »normalna«. Krnekijevi se na vso moč trudijo slediti konvencijam in zavračajo vse, kar odstopa od uveljavljenih družbenih norm … Resnicoljubni čudaki se z gosti igrajo »kelih resnice«, vsak udeleženec naredi požirek iz svetega družinskega kozarca in prizna nekaj o sebi, česar ni še nikomur povedal. Napetost na večerji naraste ...

Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani
Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani


Addamsove so likovno upodobili scenografka Urša Vidic, kostumografka Jelena Proković, oblikovalka maske Špela Ema Veble in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Družina Addams se je prvič pojavila v stripu, ki ga je leta 1938 v New Yorkerju objavljal Charles Addams, v šestdesetih letih je zaživela v televizijski seriji, še bolj pa je zaslovela v dveh filmih z začetka devetdesetih let, je povedala dramaturginja Eva Mahkovic. V predstavi so hoteli ohraniti znamenito podobo Addamsove družine, hkrati je vsak igralec svoj lik nadgradil z lastnim izrazom. Posvetili so se ustvarjanju novega odrskega jezika.

Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani
Broadwayski muzikal razgrinja srečanje čudaške družine Addams z družino Krneki. Foto Peter Giodani
Addamsovi
, so dodali v gledališču, so v ameriški kulturi in širše dosegli tolikšno slavo, da so jih v časniku The Daily Telegraph razglasili za »najbolj ikonično ameriško družino, skupaj s Kennedyjevimi«. Po pomembnosti in kulturnem vplivu so jih z Rooseveltovimi in Kennedyjevimi primerjali tudi v tedniku Time, češ da so tako specifično ameriški, da je težko razpravljati o zgodovini dežele, ne da bi jih vsaj omenili. Imeli so velik vpliv na ameriški strip, televizijo in film, navdihnili in spodbudili so tudi tako imenovano gotsko subkulturo in njeno ekstravagantno modo.

Muzikal je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na edinburškem gledališkem festivalu.

V Addamsovih igrajo Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Jurij Weiss, Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah, Filip Samobor, Tanja Dimitrievska, Sara Gorše, Lina Akif, Gašper Jarni, Gaber K. Trseglav, Barbara Ribnikar v alternaciji z Leno Hribar, Robert Korošec in Matic Lukšič. Glasbo na posnetkih izvajajo Barbara Gradišek, Matej Kužel, Miha Petric, Luka Ipavec, Lazaro A. H. Zumeta, Žiga Kožar, Jan Gregorka in Laren Polič Zdravič.

Komentarji: