Boris Kobal se opravičuje občinstvu Šentjakobskega gledališča

Predlagal je tri možnosti: nadaljnje sodelovanje, odstop s sočasnim pogodbenim sodelovanjem za dokončanje projektov in brezpogojni odstop.

Objavljeno
05. februar 2019 10.32
Posodobljeno
05. februar 2019 18.42
Kobal je v soboto, prvič po izbruhu plagiatorske afere, stopil na gledališki oder. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Igralec, humorist in režiser Boris Kobal, ki so mu včeraj člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča zaradi dokazanega plagiatorstva pokazali vrata, sprejema izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in svoj predčasni odpoklic z mesta direktorja. Hkrati se opravičuje in zahvaljuje občinstvu gledališča, ki se je v njegovem mandatu povečalo za 250 abonentov.

Boris Kobal: »Hvala, da ste mi poklonili zadoščenje, da sem dobro delal, v prid teatra. Zaradi napake, ki sem jo storil zunaj okvirjev Šentjakobskega gledališča, sem kaznovan z izredno odpovedjo delovnega razmerja. Vseeno želim, da ostanete zvesti temu gledališču, še posebej zdaj, ko je očiščeno in pomlajeno (prosto po Cankarju!). Verjamem, da se bodo abonmaji za naslednjo sezono najmanj podvojili. Hvala in srečno.«


Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj je po ponedeljkovi seji pojasnil, da so Kobalu v petek omogočili, da oriše svoje videnje celotnega dogajanja. Poleg tega so sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe, za katero je Kobal predlagal, da jo prekinejo sporazumno.

Kobal je, po poročanju Slovenske tiskovne agencije, predlagal tri možne scenarije razhoda: nadaljevanje sodelovanja, odstop ter obenem pogodbeno sodelovanje za dokončanje tekočih projektov (gledališke šole, repertoarja in režije) ali brezpogojni odstop.

»Tri možnosti sem predlagal zato, ker so nekateri projekti še v teku in jih nisem hotel pustiti nedokončanih. Zato sem pričakoval povratno informacijo. Kljub temu se je upravni odbor odločil za dodatno možnost, in sicer da prekine pogodbo. To odločitev tudi sprejemam,« je zapisal.

Mesto direktorja in umetniškega vodje gledališča je opravljal od maja leta 2017. Sredi januarja je v javnost prišla informacija, da je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo. Konec meseca se je prvič javno oglasil in se tudi opravičil.

Kobal v pretežno praznih dvoranah


Afera Kobal je vase potegnila tudi gledališča, ki so se že pred njenim izbruhom dogovorila za njegova gostovanja. Ta temeljijo na pogodbah, v Škofji Loki bodo, denimo, s plagiatorjem proslavili celo kulturni praznik. A utegne sodeč po podatkih o doslej prodanih vstopnicah na prvih prihajajočih predstavah igrati pred pretežno nezasedenimi sedeži.

Pozanimali smo se, kako kaže predstavi Pismo rosno! Vsega je kriv poštar ..., s katero po dvotedenskem oddihu po izbruhu afere nastopa po Sloveniji. Ob neštetih komentarjih na družbenih omrežjih ostaja najevidentnejši komentar ta, ali se odločiš za nakup ali nenakup vstopnice za njegove predstave. Več v jutrišnjem Delu in na delo.si.