Boris Kobal se opravičuje občinstvu Šentjakobskega gledališča

Predlagal je tri možnosti: nadaljnje sodelovanje, odstop s sočasnim pogodbenim sodelovanjem za dokončanje projektov in brezpogojni odstop.
Fotografija: Kobal je v soboto, prvič po izbruhu plagiatorske afere, stopil na gledališki oder. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kobal je v soboto, prvič po izbruhu plagiatorske afere, stopil na gledališki oder. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Igralec, humorist in režiser Boris Kobal, ki so mu včeraj člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča zaradi dokazanega plagiatorstva pokazali vrata, sprejema izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in svoj predčasni odpoklic z mesta direktorja. Hkrati se opravičuje in zahvaljuje občinstvu gledališča, ki se je v njegovem mandatu povečalo za 250 abonentov.



Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj je po ponedeljkovi seji pojasnil, da so Kobalu v petek omogočili, da oriše svoje videnje celotnega dogajanja. Poleg tega so sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe, za katero je Kobal predlagal, da jo prekinejo sporazumno.

Kobal je, po poročanju Slovenske tiskovne agencije, predlagal tri možne scenarije razhoda: nadaljevanje sodelovanja, odstop ter obenem pogodbeno sodelovanje za dokončanje tekočih projektov (gledališke šole, repertoarja in režije) ali brezpogojni odstop.

»Tri možnosti sem predlagal zato, ker so nekateri projekti še v teku in jih nisem hotel pustiti nedokončanih. Zato sem pričakoval povratno informacijo. Kljub temu se je upravni odbor odločil za dodatno možnost, in sicer da prekine pogodbo. To odločitev tudi sprejemam,« je zapisal.

Mesto direktorja in umetniškega vodje gledališča je opravljal od maja leta 2017. Sredi januarja je v javnost prišla informacija, da je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo. Konec meseca se je prvič javno oglasil in se tudi opravičil.

Preberite še:

Komentarji: