Borštnikov prstan si bo letos nadel Dare Valič

Organizatorji prihajajočega 51. Borštnikovega srečanja so objavili ime osrednjega nagrajenca festivala.

Objavljeno
06. oktober 2016 13.25
V. U., I. B.
V. U., I. B.

V Maribor se med 14. in 23. oktobrom vrača Borštnikovo srečanje, 51. izdaja tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala, že danes pa je znano, kdo si bo na njem kot najbolj cenjen gost nadel Borštnikov prstan, najprestižnejšo slovensko nagrado za igralske dosežke, ki jo podeljujejo od leta 1970.

Organizatorji festivala so na tiskovni konferenci v Kazinski dvorani SNG Maribor − na njej prihajajoče gledališko slavje predstavljata umetniška direktorica festivala Alja Predan in direktor SNG Maribor Danilo Rošker − pravkar sporočili ime osrednjega nagrajenca.

Več kot sto gledaliških vlog

Igralec Dare Valič je marca letos praznoval 75 rojstni dan. Ustvaril je več kot sto gledaliških vlog. Karakterne in komične vloge je oblikoval z izrazitim komedijantskim darom. Igral je tudi v filmih, TV-nadaljevankah in na radiu. Nazadnje je leta 2012 zaigral v filmu Matevža Luzarja Srečen za umret in leta 2014 v kratkem filmu Kresnik: Ognjeno izročilo.

Prejel je že dolg niz nagrad, Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Sterijevo nagrado, nagrado Sklada Staneta in tudi Borštnikovo nagrado ter odličje.

Nagrada, ki jo podeljujejo za življenjsko delo, tako kot srečanje nosi ime po igralcu Ignaciju Borštniku, njena prva prejemnica pa je bila igralka Elvira Kralj.

Na srečanju tradicionalno podeljujejo tudi Borštnikove nagrade najboljšim predstavam, igralkam in igralcem ter najbolj obetavnim mladim igralkam in igralcem v tekočem letu.