Čarobnosti iz zlatordeče dvorane

Ljubljanska operna hiša v novi sezoni napoveduje štiri operne in dve baletni premieri.

Objavljeno
11. september 2019 15.15
Posodobljeno
11. september 2019 15.15
Predstavitev nove operno-baletne sezone sta pospremila Tasja Šarler in Hugo Mbeng z duetom na koreografijo Lukasa Zuschlaga. Foto Blažž Samec
Ambiciozna, presežkov polna sezona, spremenjen novoletni dogodek, bogate koprodukcije, vse to po besedah v. d. ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana Staša Ravterja čaka obiskovalce ljubljanske opernobaletne hiše. Prva premiera bo 10. oktobra, Mozartova Čarobna piščal, za izven pa z Verdijevim Nabuccom začnejo že to soboto.

Predstavitev premiernih uprizoritev sta včeraj pred vhodom v operno stavbo z duetom na koreografijo Lukasa Zuschlaga pospremila Tasja Šarler in Hugo Mbeng, ob klavirski spremljavi Kayoke Ikeda je arijo iz Gounodove opere Romeo in Julija odpela sopranistka Urška Arlič Gololičič, duet Vem za mladenko iz Smetanove Prodane neveste pa solista Peter Martinčič in Dejan M. Vrbančič. Obiskovalcem v operi ponujajo deset vrst abonmajev, med njimi je tudi izbirni, v katerem je šest predstav po izboru kupca.

image
V. d. ravnatelja SNG Opera in balet Staš Ravter, umetniški vodja opere Branko Robinšak, umetniški vodja baleta Petar Đorčevski in predsednik sveta SNG Opera in balet Tomaž Rode. Foto Blažž Samec


V repertoarju prihajajoče sezone je šest novih uprizoritev na velikem odru, opomnik na njih so tudi zastave, ki so jih včeraj slavnostno dvignili na zelenici pred vhodnim portalom. Oktobrska premiera bo Mozartova opera Čarobna piščal, v kateri režijo prvič na odru SNG Opera in balet podpisuje gledališki režiser Jaša Koceli, ki je z opero sodeloval pri nastajanju in izvedbi novitete Julka in Janez na Odru -3. Glasbeno vodstvo predstave bo v rokah maestra Jaroslava Kyzlinka.

Novembrska premiera bo neoklasični, pripovedni balet Veliki Gatsby, koreograf in avtor odrske preredbe Leo Mujić je snov črpal iz znamenite romaneskne predloge Francisa Scotta Fitzgeralda, glasbeno podobo predstave pa zapolnjuje živa, dinamična in svetovljanska energija izjemnih ameriških skladateljskih imen, od Georga Gershwina in Glenna Millerja do Leonarda Bernsteina, Philipa Glassa in drugih. Prva premiera v prihodnjem letu bo januarja opera Devica Orleanska Petra Iljiča Čajkovskega v režiji Franka Van Laeckeja, ki je na ljubljanskem opernbem odru v minulih sezonah režiral uspešni predstavi Katja Kabanova in Lucia di Lammermoor. Glasbeno vodstvo predstave bo v rokah Simona Krečiča.

image
 Foto Blažž Samec


Umetniški vodja opere po pooblastilu v. d. ravnatelja Branko Robinšak je kot prvo »svojo« premiero napovedal uprizoritev opere Giuseppeja Verdija Luisa Miller konec februarja, po mnogih letih se z njo v Ljubljano vrača priznani režiser Lutz Hochstraate, dolgoletni intendant salburškega Deželnega gledališča, ki je na ljubljanski oder postavil še vedno »živo« Verdijevo Traviato. Za dirigentskim pultom bo češki dirigent David Švec.

Aprilska noviteta, balet Gusar Adolpha Adama, bo po besedah v. d. umetniškega vodje Petarja Đorčevskega ljubljanski publiki ponujen prvič, režijo in koreografijo po M. Petipaju so zaupali španskemu plesalcu in koreografu Carlosu Martinezu, ki se je v zadnjih letih posvetil predvsem koreografiranju in umetniškemu vodenju Španskega nacionalnega plesnega ansambla, opernemu orkestru bo dirigirala Mojca Lavrenčič.

image
Tasja Šarler in Hugo Mbeng med duetom na koreografijo Lukasa Zuschlaga. Foto Blažž Samec


Zadnja premiera sezone bosta maja operna enodejanka Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana in opera Ruggiera Leoncavalla Glumači, klasični diptih iz literature italijanske veristične opere, ki sta bili prvič skupaj uprizorjeni leta 1893 na odru newyorške Metropolitanske opere. Režija je zaupana staremu znancu ljubljanskega opernega odra Manfredu Schweigkoflerju, domači orkester pa bo tokrat prvič vodil mednarodno uveljavljeni ameriški dirigent italijanskih korenin Marc Tardue.

image
Novinarska konferenca SNG Opera in Balte Ljubljana 10.septembra 2019 [SNG Opera in balet Ljubljana,opere,balet,kultura] Foto Blaž Samec


Novost sezone bo še skupna operno-baletna premiera Ljubezenski valčki po Brahmsovih Ljubezenskih valčkih in Novih ljubezenski valčkih, ki jo bodo izvedli 5. oktobra v koreografiji Lukasa Zuschlaga, Jeana Sébastiena Colaua in Vincenza Venerusa. Večer nastaja pod umetniškim vodstvom Mojce Lavrenčič, samospeve bodo izvedli sopranistka Maja Krevs Ceglar, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, tenorist Gregor Ravnik in basist Janko Volčanšek (za spremljavo z dvema klavirjema bosta poskrbeli Mojca Lavrenčič in Meta Fajdiga), plesali bodo Rita Pollacchi, Tjaša Kmetec, Ana Klašnja, Nina Noč, Sebastian Held, Filip Viljušić, Lorenzo Silingardi in Yuki Seki.

image
Sezono so predstavili umetniški vodja opere Branko Robinšak, v. d. ravnatelja SNG Opera in balet Staš Ravter, predsednik Sveta zavoda Tomaž Rode, predsednica Strokovnega sveta zavoda Sonja Kerin Krek in umetniški vodja baleta Petar Đorčevski. Foto Blažž Samec


Vodja trženja SNG Opera in balet Ljubljana Janez Rozman je še dodal, da vstopajo v sezono obletnic, saj bodo na sporedu 150. ponovitev Hrestača in 50. ponovitev Nabucca, Carmen in Gorenjskega slavčka.