Deloskop izpostavlja: Folklorni ansambel Tanec

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana. 30. 11., ob 19.30.
Objavljeno
29. november 2017 19.53
M. V.
M. V.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj ob 19.30 celovečerni koncert makedonskega ansambla Tanec.

Ansambel, ustanovljen leta 1949, je že skoraj sedem desetletij simbol makedonske folklorne tradicije in kulture.

Tanec poustvarja na stičišču kultur, ki so v medsebojnem prepletu ustvarile izjemno glasbeno, plesno in oblačilno dediščino. Nekateri člani ansambla pripadajo družinam, ki v ansamblu nastopajo že več generacij.

Z dolgoletnim preučevanjem in izvedbeno strogostjo so se uvrstili med najvidnejše ansamble Balkanskega polotoka, zelo cenjene v svetovnem merilu. Navdušujoče ocene številnih avtoritet ljudske glasbe, objavljene v makedonskih in mednarodnih medijih, pričajo o visoki umetniški kakovosti njihovega poustvarjanja ljudskih plesov, glasbe in kostumov.

Nastopili so na več kot štiri tisoč koncertih, festivalih in drugih dogodkih ter pritegnili več kot osem milijonov obiskovalcev po vsem svetu. Njihov repertoar obsega plese in pesmi iz vse Makedonije: Nevestinsko, Teškoto, Komitsko.

Prejeli so številne nagrade. Med njimi prvo nagrado na priznanem mednarodnem glasbenem festivalu v valižanskem Llangollnu leta 1950, doma pa tudi nagrade: 11. oktomvri, Kliment Ohridski, 13. noemvri mesta Skopje ter red za zasluge Republike Makedonije.

Ob folklornih nastopih redno snemajo avdio in vizualno gradivo, izdajajo strokovne publikacije s področja folklore in pripravljajo strokovne seminarje.