Deloskop izpostavlja: Galeb

SNG Nova Gorica. 7. 12., ob 20. uri.

Objavljeno
06. december 2017 20.03
M. V.
M. V.

V SNG Nova Gorica bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili dramo Galeb.

Dramsko besedilo Antona Pavloviča Čehova, v slovenskem prevodu doslej znano kot Utva, je na novo prevedel Borut Kraševec, na oder pa ga je postavil Paolo Magelli. Priznani italijanski režiser, zelo povezan z gledališči nekdanje Jugoslavije, je s svojo poetiko vidno zaznamoval evropsko gledališče.

V Novo Gorico se vrača po desetih letih in dveh odmevnih uprizoritvah v nekdanjem Primorskem dramskem gledališču: Letoviščarjev Maksima Gorkega (2008) in Gogoljeve Ženitve (2001).

Predstava Galeb sledi zgodbi sina slavne igralke, ki želi na podeželskem posestvu na nov način uprizoriti lastno igro. Ob spodletelem umetniškem dogodku pa se začnejo razkrivati različna hrepenenja in izrisovati ljubezenski trikotniki znotraj zbrane družbe.

Magelli postavlja besedilo velikega ruskega dramatika na oder četrtič. V tokratni uprizoritvi napoveduje, da bo po desetletjih eksperimentalnih raziskovanj gledališče ponovno vrnil igralcem.

Avtorja in izvajalca glasbe sta svojevrsten hrvaški glasbeni par Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović Mrle, ki glasbo ustvarjata tudi z »igranjem« britvice po strunah klavirja in opni bobna, ter zvoke računalniško (pre)oblikujeta. Damir je član reške rock skupine Let 3, Ivanka pa je vokalistka v skupini Stampedo.