Deloskop izpostavlja: Petindvajset let umetniškega ustvarjanja Edwarda Cluga

Maribor, Drama SNG. Sobota, 10. 9., ob 20. uri.

Objavljeno
09. september 2016 17.24
M. V.
M. V.

V Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor ta mesec praznujejo 25-letnico umetniškega ustvarjanja mednarodno uveljavljenega umetnika Edwarda Cluga, plesalca, koreografa in umetniškega direktorja mariborskega Baleta.

V tednu od 10. do 17. septembra bodo pripravili retrospektivo predstav, ki jih je umetnik koreografiral za mariborski baletni ansambel: Tango (10. 9.), Radio and Juliet (13. 9.), Prêt-à-porter & Watching others (14. 9.), Stabat Mater & Posvetitev pomladi (15. 9.) ter Peer Gynt (16. 9.). K veličastnemu zaključku Tedna Edwarda Cluga bo prispevalo gostovanje treh najprestižnejših evropskih baletnih institucij: Baleta Zürich, NDT (Nizozemskega plesnega gledališča) in Baleta Stuttgart, ki bodo združeni v enem večeru (17. 9.) predstavili koreografije, ki jih je posebej zanje ustvaril Edward Clug.

Clug je končal študij baleta leta 1991 na Državni baletni šoli v Cluj-Napoci v Romuniji. Istega leta je bil angažiran kot baletni solist v Mariboru, kjer je leta 2003 postal umetniški direktor Baleta.

V 25 letih plodnega in ustvarjalnega dela na mariborskem odru ter na gostovanjih v tujini je nastopil v vseh pomembnejših vlogah klasičnega in sodobnega baletnega repertoarja.

Kot koreograf je sodeloval z režiserjem Tomažem Pandurjem pri uprizoritvi Babylona Iva Svetine (1996). Od takrat koreografira doma in v tujini lastne projekte.

Za svoje umetniške dosežke je prejel več državnih in mednarodnih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 2005, leta 2008 pa Glazerjevo listino.