Deloskop izpostavlja: Poletni lutkovni pristan

Lutkovno gledališče Maribor. 5. 8., ob 11. uri.

Objavljeno
04. avgust 2017 15.53
M. V.
M. V.

Danes se v Lutkovnem gledališču Maribor začenja 28. Poletni lutkovni pristan, ki bo do 28. avgusta ponudil več kot dvajset predstav in osem spremljevalnih dogodkov.

Po besedah Tanje Lužar, organizacijske vodje festivala, sestavlja jedro festivala izbor kakovostnih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, primernih tudi za poletna prizorišča. Z njimi bodo gostovali lutkarji iz Češke, Hrvaške, Slovaške, Italije, Francije, Avstralije in Avstrije. Izbor dopolnjujejo zanimive slovenske lutkovne produkcije preteklih sezon. V razstavišču v kleti Minoritske cerkve bo na ogled razstava lutkovnih plakatov preteklih festivalov Poletni lutkovni pristan.

V spremljevalnem programu pa bodo tudi letos na voljo interaktivna lutkovna igrala Primoža Mihevca, namenjena otrokom in odraslim. Stalnica festivala je otroška žirija, ki vsako leto z zlatimi zvezdicami ocenjuje otroške predstave. Tista, ki bo prejela največ zlatih zvezdic, bo ob koncu festivala dobitnica nagrade maček iz žaklja.

Letošnji festival bo v LGM danes ob 11. uri odprl lutkovni koncert Nike Solce Nesem sončnico na rami. Produkcija Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper temelji na otroški poeziji Srečka Kosovela, ki sta jo uglasbila, posnela in izdala kot glasbeno ploščo lutkarica in glasbenica Nika Solce ter moldavijski violončelist Martin Neago. Glasba je nadgrajena z lutkovno animacijo in pripovedovanjem zgodb, v katerih oživijo pravljični liki iz Kosovelove poezije za otroke.