Deloskop izpostavlja: Prva altruistična predstava

Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana. 22. 11., ob 18. in 20. uri.
Objavljeno
21. november 2017 20.19
M. V.
M. V.

V Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana bo danes premierno uprizorjena Prva altruistična predstava avtorja Marka Bulca. Večkrat nagrajeni gledališki režiser, ki je tudi igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik, ustvarja zelo raznovrstne predstave.

V preteklosti se je loteval egoizma, migracij, tokrat pa poskuša na zabaven in unikaten način premisliti altruizem. Solistični projekt Prva altruistična predstava je ustvaril desetletje po zadnji solistični uprizoritvi z naslovom Zadnja egoistična predstava.

Avtor in performer pravi, da predstava korenini v lastni frustraciji in nezadovoljstvu z večino videnih artivističnih projektov (tudi lastnih), ki nesrečne, nepravične, nezakonite in podobne mizerne situacije drugih izkoriščajo za samopromocijo in krepitev umetniškega ega ter so večinoma samozadostno vpeti v meje umetniškega sistema.

Proces nastajanja predstave je začel z udeležbo na delavnicah in izobraževanjih v Münchnu, Lizboni, Droju, Londonu in Mariboru v okviru projekta Urban Heat, kjer je poučeval različne prakse artivizma v urbanem okolju. Udeležil se je tudi praktičnega izobraževanja za predavatelja vodiča na ljubljanskem Inštitutu za urbane kulture, ki organizira urbane alternativne sprehode po Ljubljani, med njimi Ljubljansko alternativno turo, ki jo zdaj vodi tudi v praksi.

Premiera Prve altruistične predstave bo v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana nocoj, 22. 11., ob 18. in 20. uri, ponovitve pa 23. in 24. 11. ob 18. in 20. uri ter v Mariboru v okviru festivala Drugajanje 29. 11. ob 16., 18. in 20. uri.

Ker se predstave lahko hkrati udeleži le 20 gledalcev, so potrebne rezervacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.