Deloskop izpostavlja: Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni

Ljubljana, SNG Drama, Mali oder. 12. 4., ob 20. uri.

Objavljeno
11. april 2017 19.59

Na Malem odru ljubljanske Drame bodo nocoj ob 20. uri zaokrožili letošnjo sezono premier s krstno uprizoritvijo dramskega besedila Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni.

Z besedilom, ki je nastalo na pobudo ravnatelja SNG Drame Igorja Samoborja, je dramatičarka prepričala letošnjo žirijo in prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo.

Hamerjeva je navdih za dramo črpala iz življenja in izkušenj (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Osrednja tema igre je premagovanje strahov, prestopanje mej in vprašanje odgovornosti.

Avtorica je nanizala zgodbe različnih svetov in oseb, pri čemer je sledila vprašanju strahu, ki lahko zelo hitro preraste v sovraštvo, zanimala pa jo je tudi perspektiva konformizma, tako značilnega za zahodni svet.

Kot so zapisali v Drami, so Razglednice potovanje, dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske – Slehernice.

Predstavo je režirala Ajda Valcl. Glavno vlogo fotografinje Tinke interpretira Polona Juh, ob njej pa bodo nastopile Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran