Deloskop izpostavlja: Romeo in Julija

Celje, Slovensko ljudsko gledališče. Premiera 17. 2. ob 19.3.

Objavljeno
16. februar 2017 17.18
William Shakespeare, Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča in izvedbi ansambla SLG Celje, v Celju, 10. februarja 2017.
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

V Slovenskem ljudskem gledališču bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija v novem prevodu Srečka Fišerja in režiji Matjaža Zupančiča.

Shakespearov dramski opus predstavlja vrh elizabetinske in renesančne dramatike. Tragično ljubezensko zgodbo o mladih zaljubljencih, umeščeno v Verono 16. stoletja, je napisal v obliki dramske pesnitve v zgodnjem ustvarjalnem obdobju, med letoma 1591 in 1595.

Snov za tragedijo o neustavljivi, a prepovedani in nemogoči ljubezni je črpal iz pesmi Arthurja Brooka Tragicall Historye of Romeus and Julie (1562) ter iz zgodbe v prozni obliki Wiliama Painterja Palace of Pleasure (1567).

Kot pravi režiser Matjaž Zupančič, je uprizarjanje Shakespeara spopad z močnim dramskim imperijem, v katerega je treba vstopati s sodobnim gledališčem. V tokratni uprizoritvi ga je zanimalo, kaj je s tragedijo danes in ali je kot umetniška struktura sploh še možna.

Vlogo Romea bo interpretiral Petja Labović, vlogo Julije pa Liza Marija Grašič.