Predstavitvena informacija

Dragi prijatelji Mestnega gledališča ljubljanskega

V našem gledališču smo začeli novo gledališko sezono, potekajo vpisi abonmajev in pa vaje za štiri premiere, ki nas čakajo že v prihodnjih tednih.

Objavljeno
11. september 2018 12.50
Posodobljeno
12. september 2018 09.44
FOTO: Mestno gledališče ljubljansko
Repertoar MGL-ja je naravnan k sodobnim temam. Tudi v prihajajoči sezoni bo kar devet od skupaj enajstih premiernih vsebin v Sloveniji uprizorjenih prvič, dve predstavi bosta krstni. Krovni naslov sezone je Vzgoja srca. Recimo, da gre za neposreden odziv na porast nestrpnosti, sovražnosti, medčloveških okrutnosti, ki smo jim priča na svetovni in žal tudi na domači ravni. Apel k vračanju človečnosti. Tudi humornosti.

Veselimo se novih uprizoritev v tej sezoni, nestrpno pričakujemo nov mjuzikel, ki nastaja po kultni zgodbi Addamsovih. Gre za vrhunsko duhovito predlogo, v glavnih vlogah pa bodo pod režijsko taktirko Aleksandra Popovskega igrali in peli Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah in številni drugi.

V znameniti komediji Tartuffe v režiji mladega Tina Grabnerja bo naslovna vloga v rokah Mateja Puca, ob njem Jana Zupančič in Jure Henigman.

image
FOTO: Peter Giodani / Jana Zupančič


Osrednja premiera sezone bo krstna uprizoritev drame Tih vdih, ki bo decembra na velikem odru. S Tihim vdihom se bo večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije Nejc Gazvoda predstavil v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. Pod njegovim okriljem bodo nastopili Mirjam Korbar Žlajpah, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Jure Henigman in Matej Puc.

image
FOTO: Peter Giodani / Iva Krajnc Bagola


Produkcijsko najzahtevnejša bo prav gotovo sodobna predelava Oresteje Ta nesrečni rod, trilogije izpod peresa Zinnie Harris v režiji Ivane Djilas z Jette Ostan Vejrup, Sebastianom Cavazzo, Nino Rakovec, Ajdo Smrekar, Lotosom Vincencem Šparovcem in Borisom Ostanom v osrednjih vlogah.

image
FOTO: Peter Giodani / Sebastian Cavazza


image
FOTO: Peter Giodani / Matej Puc


Režiserka Nina Rajić Kranjac pripravlja predstavo Kresnice. Avtorica Tena Štivičić je gledalce pred leti že navdušila s svojo družinsko sago Tri Zime. S Kresnicami se na oder MGL vrača igralka Jožica Avbelj, ob njej Primož Pirnat, Jana Zupančič, Viktorija Bencik Emeršič, Gregor Gruden, Lena Hribar …

Razkošno bo tudi odprtje sezone v soboto, 29. septembra, na velikem odru. Režiser Janez Pipan pripravlja lastno priredbo Balzacove igre Mercadet. Vlogo naslovnega junaka je zaupal Urošu Smoleju, njegova odrska soproga bo Tanja Ribič. Po predstavi bomo tudi podarili Dnevnikovo nagrado najboljšemu ustvarjalcu pretekle sezone.
 
Naj omenimo še eno od vidnejših posebnosti programa Male scene v naslednji sezoni: režije predstav Gloria, Pogrešana, Odhodi vlakov, Taka sem kot ti, rada imam jabolka ter Izkoristi me in zavrzi bodo v rokah dramskih igralcev (to so Nataša Barbara Gračner, Brane Šturbej, Primož Pirnat, Boris Ostan, Gregor Gruden). Poudarek vseh izbranih iger gre v smer zgodbe in medčloveških odnosov.

image
FOTO: Peter Giodani / Praznina spomina


image
FOTO: Peter Giodani / Vranja vrata 
V našem gledališču smo uvedli nov gledališki žanr, gledališko kriminalno nadaljevanko po vzoru priljubljenih TV-serij. Uspešno smo uprizorili nadaljevanki Vranja vrata in Praznino spomina, ki bosta na sporedu tudi to sezono.

Vabimo vas v naše gledališče, izbirate lahko med 26 različnimi abonmaji. Abonentom pripada tudi poseben popust ob nakupu vstopnic za ponovitve uspešnic prejšnjih sezon: Sugar – Nekateri so za vroče, Trač, Žlahtni meščan, Vse o ženskah, Čudežna terapija

image
FOTO: Barbara Čeferin / Sugar – Nekateri so za vroče


Vpisi abonmajev potekajo vse do 14. septembra. Za študente pa še od 10. do 17. oktobra.
 
Dobrodošli v našem gledališču, veselimo se vaše družbe!


image
FOTO: Peter Giodani / Trač