Drugibutalci

Novost na odru mariborske Drame bo danes na sporedu ob 20. uri.
Fotografija: Utrinek iz predstave Drugibutalci. FOTO: Damjan Švarc
Odpri galerijo
Utrinek iz predstave Drugibutalci. FOTO: Damjan Švarc

Od izida izvirnih Butalcev, humoristične kronike slovenske majhnosti, ki se ima za veliko, in norosti, ki trdi, da je pametna, je minilo skoraj 120 let, a ostaja izročilo klasike Frana Milčinskega iz leta 1899 zimzeleno aktualno, uporabno za univerzalno metaforo današnjega slovenskega in tudi globalnega sveta. Novost na odru mariborske Drame z naslovom Drugibutalci ima, kot zapišejo, z izvirnimi Butalci Milčinskega bolj malo, a ohranja skupni imenovalec ideje butalosti.

Drugibutalci so novonastalo besedilo Tržačana Igorja Pisona, ki podpisuje tudi režijo uprizoritve, besedilo pa je sestavil »na podlagi zapiskov, citatov in izbruhov«. Njegov avtorski projekt ne poteka v Butalah, ampak v univerzalnem tukaj in zdaj, v katerem se je butalost z leti še stopnjevala in razvijala. Njegovi Drugibutalci imajo ambicijo odsevanja duha današnje družbe in intelektualno-humornega prikazovanja družbe, polne nesmisla in monologov.

Družbe, v kateri govorimo, a se ne slišimo in si tudi nimamo kaj dosti povedati. V kateri iščemo zgodbo, a je več ne najdemo, v kateri se sprašujemo, kdo smo, a tega ne vemo natančno. Igralci Minca Lorenci, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Ivica Knez, Viktor Hrvatin Meglič in Matija Stipanič na odru prikazujejo družbo imetja, v kateri sami postajamo popredmeteni. Danes bo predstava na sporedu ob 20. uri.

Komentarji: