Evropa v režiji Primoža Ekarta v Splitu do nagrade

Predstava Ivane Sajko v koprodukciji Zavoda imaginarni in CD dosegla nagrado za umetniški dosežek.

Objavljeno
05. maj 2015 12.39
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Predstava Evropa v režiji Primoža Ekarta, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Imaginarni in Cankarjevega doma, je na 25. festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi prejela nagrado za umetniški dosežek. V besedilu Evropa se priznana hrvaška dramatičarka Ivana Sajko dotakne upora na politični, individualni in družbeni ravni.

Sajkova v besedilu, ki je premierno odrsko uprizoritev doživelo decembra lani v Cankarjevem domu, navdih za kritiko demokratičnega sistema črpa iz treh virov: antičnega mita o Evropi in Zevsu, Brechtove drame Mati Korajža in njeni otroci ter aktualnih tragičnih dogodkov na mejah Evropske unije.

Evropin obračun s Polkovnikom – včerajšnjim partnerjem in današnjim sovražnikom – v predstavi zaživi skozi udarne songe in igrivo igro petih mladih igralcev ter Barbare Cerar v naslovni vlogi. Razgaljanje Evropinega in Polkovnikovega ljubezenskega odnosa pa ne naplavi na površje zgolj krvave vojne preteklosti, ampak postavi pod vprašaj tudi njuno prihodnost, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na 25. festivalu hrvaške drame, ki je potekal med 21. in 30. aprilom v Splitu, je bila na ogled tudi predstava ljubljanske Drame Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija.