Evropska noč gledališč - povezovalni moment gledaliških ustvarjalcev

Danes se bo pod okriljem skupnega projekta zvrstilo 34 gledaliških dogodkov v 10 slovenskih mestih.

Objavljeno
17. november 2012 09.52
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

Tretjo soboto v novembru bo v Sloveniji in še šestih sodelujočih državah potekala Evropska noč gledališč, namenjena združevanju gledaliških ustvarjalcev in producentov ter promociji gledališča kot takega.

Projektu, ki ga v Sloveniji že drugo leto zapored koordinacijsko povezuje Gledališče Glej - ta sebe umešča v presečno množico med kulturnimi institucijami in neodvisno produkcijo in se tako vidi kot povezovalni moment celotnega projekta, se je letos pridružilo še enkrat večje število organizacij (teh je 34, a jih je od tega pet izrazilo zgolj podporo) kot lani, kar nedvomno priča o želji gledaliških ustvarjalcev po večji koheziji.

V projekt so vključene tako ustaljene kulturne ustanove s svojim rednim repertuarjem - tako bo recimo v Drami na ogled ljubljanska premiera Velikega briljantnega valčka in uspešnica MandićStroj - kot tudi male neodvisne produkcije, zavodi in društva, za katere je takšen skupen projekt še toliko večja priložnost predstavitve lastnega dela.

Kot je bilo večkrat izpostavljeno je medsebojno sodelovanje in prepoznavanje velikih in malih gledaliških institucij  ključni moment projekta. »Poleg tega pa je ob zaznavni negativnih konotacijah na umetniško dejavnost s strani politike, izredno pomembno, da pokažemo, česa smo sposobni, kaj delamo in zakaj so naša dela družbeno relevantna«, je prepričan Marko Bulc, umetniški vodja Gledališča Glej.

Sobotni gledališki maraton se bo začel ob 10. uri v Lutkovnem gledališču Maribor s predstavo Volk in kozlički in nadaljeval pozno v noč z zadnjo polnočno predstavo Rdečega kabareta v Menzi pri koritu. Vsega skupaj se bo tako zvrstilo 34 dogodkov v desetih slovenskih mestih.

V Plesnem teatru Ljubljana bo na ogled najboljša letošnja produkcija Duet 12 plesalskega para Rosane Hribar in Gregorja Luštka, v Prešernovem gledališču iz Kranja Luttmanov Sen Mateje Koležnik, Kud Ponor bo v interaktivnem dogodku na temo migracij predstavil projekt Premiki v obljubljeno deželo, ki ga pripravljajo s finančno pomočjo Fundacije Anna Lindh, Kud Transformator bo vodil dnevno delavnico gledaliških tehnik znanih kot gledališče zatiranih, Španski borci pa svoj prostor odstopajo Zavodu Sploh za serijo glasbeno-plesnih improvizacij Neforma.

Prostor za predstavo odstopa tudi Glej Gledališču Nebo z otroško predstavo in plesni solo Branka Potočana, večer pa bo zaključil z lastno produkcijsko uspešnico Čefurji raus!, ki bo s svojo 300. ponovitvijo končala odrsko življenje. Letos se je pridružilo tudi Stalno slovensko gledališče iz Trsta, ki bo v sobotni program uvrstilo Grumovo nagrajenko Vaje za tesnobo Vinka Moderdorferja.

Projekt praznika gledališč gre idejno pripisati francoski umetnici Eléonori Rossi, čeprav je plodna tla našel na Hrvaškem. »Manifestacija projekta se je začela leta 2008 in že naslednjo leto je zaživela na nacionalnem nivoju, leto kasneje se je pridružila Bosna in Hercegovina, nato pa še Slovenija. Žal, pa Francije še vedno ni med njimi,« je zgodovino projekta pojasnil oče projekta in koordinator na Hrvaškem, Leo Vukelić, ki se je novinarske konference udeležil kar po Skypu. Kot je še povedal Vukelić bo letos Evropska noč gledališč pri sosedih povezala rekordno število gledaliških akterjev, ki bodo pokazali 120 predstav v 31 mestih.