Grupo Corpo

Cankarjev dom, Ljubljana. Nocoj ob 19.30.
Fotografija: Grupo Corpo. FOTO: Luiz Pederneiras
Odpri galerijo
Grupo Corpo. FOTO: Luiz Pederneiras

Na veliki oder Cankarjevega doma se po petih letih znova vrača slavna brazilska plesna skupina Grupo Corpo. V okviru abonmaja 7 Veličastnih bodo nocoj ob 19.30 izvedli plesni diptih Plesna simfonija in Vrtenje. Umetniški vodja in ustanovitelj skupine Paulo Pederneiras je Plesno simfonijo zasnoval leta 2015 ob 40-letnici delovanja skupine. Njegov brat, koreograf Rodrigo Pederneiras, je ob glasbi skladatelja Marca Antônia Guimarãesa, napisani posebej za skupino, povezal najboljše koreografije štiridesetletnega repertoarja in ustvaril sintezo koreografskih prvin, ki so postale zaščitni znak skupine.

Scenografijo predstave izrisuje velikanska kulisa, sestavljena iz dobrih tisoč fotografij iz osebnih arhivov umetnikov in drugih ustvarjalcev, ki so v zadnjih štiridesetih letih sodelovali z zasedbo ali vplivali na njeno razvojno linijo. Koreografija Vrtenje (na fotografiji) se ob glasbi brazilske fusion skupine Metá Metá podaja na raziskovanje afrobrazilskih kultov, dediščine plemenskih religij nekdanjih črnskih sužnjev. Plesno skupino Grupo Corpo je v brazilskem mestu Belo Horizonte leta 1975 zasnoval Paulo Pederneiras. Njihov prvenec Maria Maria, ustvarjen pod kereografskim vodstvom Oscarja Araiza, je na odrih vztrajal šest let. Leta 1981 je koreografsko vodenje prevzel njihov dotedanji plesalec Rodrigo Pederneiras.

Z njim je skupina leta 1985 postavila drugo uspešnico Prelúdios, gledališko delo s štiriindvajsetimi Chopinovimi preludiji. V naslednjih letih je skupina na podlagi glasbenih del Richarda Straussa, Heitorja Villa-Lobosa in Edwarda Elgarja začela spajati klasično tehniko s sodobnim poustvarjanjem popularnih brazilskih plesnih oblik. Radikalno preobrazbo pa so dosegli s produkcijo 21, baletom, ki je potrdil edinstvenost koreografije Rodriga Pederneirasa in prepoznavno identiteto plesne zasedbe.

Komentarji: