Predstavitvena informacija

Kdaj ste nazadnje jokali od smeha?

Najboljše komedije preteklega leta bodo na ogled na celjskem odru, kjer se bo že osemindvajsetič zbrala slovenska gledališka komedijska smetana.
Fotografija: Ta veseli dan ali Matiček se ženi Foto: Peter Uhan
Odpri galerijo
Ta veseli dan ali Matiček se ženi Foto: Peter Uhan

Resnosti in zahtevnosti komičnega žanra se dobro zavedajo v SLG Celje, kjer bodo letos od 6. do 17. 3. že 28. Dnevi komedije.

Komedija je žlahten žanr in živi v senci svoje velike sestre tragedije. Ukvarja se z vsem tistim, čemur se resni žanri izogibajo. S smehom nam nastavlja ogledalo, nas klofuta in smeši. Pod drobnogled postavlja naše slabosti in napake, smeji se tistemu, nad čimer se posameznik v resničnem življenju razjoka.

Komedijo od njenega nastanka zanimajo medosebni odnosi, ljubezenski trikotniki, človeške pomanjkljivosti, napake in zagate. Je refleksija sodobnega političnega in družbenega trenutka. Vse teme, ki zanimajo komedijo, od ljubezni, človeške neumnosti do kritike družbe, so na letošnjem festivalu dobro zastopane.

Programska selektorica festivala Tatjana Doma je v tekmovalni program uvrstila osem komedij, na zaključku pa bo publiko prosto po Prešernu zabaval Tadej Toš s koncertom Prešernovih poezij. Kar štiri predstave tekmovalnega programa so nastale po slovenskih predlogah, eno komedijo je podpisal ameriški dramatik, eno francoski, ena je britanska, ena pa je slovenska priredba klasične komedije. Tako velikega števila komedij po slovenskih predlogah že zelo dolgo ni bilo v programu festivala, kar priča o dejstvu, da se gledališki ustvarjalci radi ozrejo po svoji bližnji okolici in jo ponudijo kot komično satirično ogledalo našega vsakdana. Dve slovenski krstni uprizoritvi sta satirično obarvani, kar je hvalevredno, glede na to, da je satira redek gost slovenskih odrov. Kot ekskluzivno gostovanje izven tekmovalnega programa festivala prihaja v goste avtorski projekt režiserja Boba Jelčića Govori glasneje! iz Satiričnega gledališča Kerempuh v Zagrebu. Bobo Jelčić je prepričan, da je satira kritični odnos do sedanjosti.

Govori glasneje! Foto: Ivan Posavec
Govori glasneje! Foto: Ivan Posavec


Komična drama Venera v krznu je igra o zapeljevanju, je igra v igri, je igra o gledališču, kjer se neločljivo prepletata realnost in fikcija. Glasbena komedija Ventilator, ki je nastala po motivih Goldonijeve Pahljače, je futuristična komedija ljubezenskih zmešnjav. Satirični kabaret Realisti pod drobnogled postavlja naš vsakdan in nam kot edino odrešitev iz težke situacije ponuja smeh. Absurdna komedija Strašni starši pod vodvilsko-komični drobnogled postavlja nevsakdanje družinske odnose. Uspešnica West Enda, Broadwaya in odrov številnih prestolnic, komedija zmešnjav Predstava, ki gre narobe na oder postavlja vse tisto, kar se tam ne sme zgoditi in vodi v gledališko katastrofo. Slovenska komedijska klasika Ta veseli dan ali Matiček se ženi je komedija spletk, zmešnjav in varanja s srečnim koncem.

Gledališki koncert Prekleti kadilci uperi satirično ost preko nestrpnosti do kadilcev v vse oblike nestrpnosti, ki so danes žal stalnica naše liberalne družbe. Odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože je avtobiografska izpoved upokojene igralke, je grenko-sladka izpoved o njeni umetniški in zasebni poti. Ob zaključku festivala bo publiko zabaval Tadej Toš s svojim bendom. Ker poezija ni več popularna, se je odločil, da bo v rokezijah Prosto po Prešernu v rokovski maniri predstavil Prešernovo poezijo.

Prosto po Prešernu Foto: Željko Zeleničić
Prosto po Prešernu Foto: Željko Zeleničić


Govori glasneje! je grenka satirična igra o sodobni hrvaški družbi, ki preko odnosov med narodi nekdanje Jugoslavije zastavlja obča vprašanja o hinavščini tako imenovane liberalne družbe, ki na svoja liberalna načela pozabi takoj, ko bi jih morala potrditi v praksi. Kaj se zgodi z našim gostoljubjem, ko v naš dom stopi tujec, in kdaj se gostoljubje spremeni v ksenofobijo?



Žirijo za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta letos sestavljajo režiserka in dramaturginja Nina Šorak, dramatičarka in scenaristka Iza Strehar ter režiser, scenarist in pisatelj Nejc Gazvoda, publika pa bo tudi letos izbrala najboljšo komedijo po svojem izboru.