Marka Breclja bo spet veselilo

Danes bo nastopil v Klubu Cankarjevega doma z uprizoritvijo v štirih dejanjih.
Fotografija: Marko Brecelj bo v Klubu Cankarjevega doma nastopil s predstavo Večkrat me je veselilo! Foto osebni arhiv
Odpri galerijo
Marko Brecelj bo v Klubu Cankarjevega doma nastopil s predstavo Večkrat me je veselilo! Foto osebni arhiv

»Potem ko smo v napadu množične prisebnosti na lokalnih volitvah detronizirali Nebodotičnega Palmitelja Borisa Popoviča in sem po sedmih letih nehal kolenovati (vsak dan ovijati kolena v kolenovalnike in poklekati pred slučajno mimoidočim demokratičnim despotom), sem začel svoj zadnji monumentalni performans Posprava.« Tako je svoj ­današnji nastop napovedal performer in kantavtor ­Marko Brecelj.

Brecelj bo v Klubu Cankarjevega­ doma nastopil s predstavo Večkrat me je veselilo! Gre za štiridejanko: performans Uvodna jed, petjekorakanje Štetje v jeseni in projekcijo Obredna daritev, kantavtorski nastop, poimenovan Moje krave molznice, ter komentirane videoprojekcije Sveži mehki terorizem. »Občinstvo lahko pričakuje, da se bomo hvaležno potrudili upravičiti uprizoritveni sloves, zaradi katerega je šele moja trda zdravniška diagnoza spodbudila blagohotji nenačrtovane pripravljenosti organizatorja ter neplačane pozornosti vašega slučajno spoštovanega medija,« je bil neposreden.

»V dejanju Uvodna jed si bom verjetno pordečil prste z rdečo peso, v Štetju v jeseni bomo mogoče mučili z neznosno dolžino posnetkov pomivanja posode, v Mojih kravah molznicah bo slišati, da igram s starimi strunami, v Svežem mehkem terorizmu bo gotovo predvajana izjemna Neva Zajc,« je nadaljeval.
 

Umetnost živi in obratno


Umetnik, ki mu je pred leti Janez Burger posvetil večkrat nagrajen dokumentarni film (Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj), ostaja zvest svojemu slogu. Družbeno angažirano umetnost živi in obratno. Je neumorni kritik malomeščanstva, potrošniške kulture in vladajoče manjšine, ki združuje politično in ekonomsko moč. Ob tem si brez zadržkov privošči kogarkoli, ki mu prekriža pot.



Performans bo izvedel z ženo Arijano M. Brecelj in Iztokom Krkočem. »Nosilna delovna hrbta Društva prijateljev zmernega napredka bosta uprizarjala sama sebe. Žena za vse Arijana bo tudi pripravila in vrstila videoprojekcije, Generalni receptor Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon pa bo ugajal Angeliki in delil brezplačne srečke Nesrečolova,« je obrazložil Brecelj in dodal: »Moj in naš zadnji skupni monumentalni performans Posprava je snemani uprizoritveni niz, v katerem bomo urejali, prodajali, delili in odmetavali nakopičeno smetišče mojega zgrešenega bivanja, v katerem sem bil tako zelo len in nečimrn.«


Deluje v Kopru in Klancu


Brecelj je soustanovil skupino Buldožer, ki je zaznamovala jugoslovansko rockovsko sceno v sedemdesetih letih – njihov vrhunec je album Pljuni istini u oči. Pečat je pustil tudi s kantavtorskim albumom Cocktail in nekatere pesmi iz tega albuma izvaja še danes. Med drugim ga na pokojnega pesnika Iva Volariča - Fea veže veliko prijateljstvo pa tudi umetniško ustvarjanje. Med njegovimi najbolj znanimi »mehkoterorističnimi« akcijami so bili »ugrabitev« ameriških marincev, utišanje zvonov koprske stolnice na dan Marijinega vnebovzetja in »vatentati« (na nekatere politike).

V Kopru je od časa osamosvojitve Slovenije z Društvom prijateljev zmernega napredka vodil MKSMC – mladinski, kulturni, socialni, multimedijski in medgeneracijski center, a je moral pred štirimi leti na zahtevo koprske občine oziroma tedanjega župana Borisa Popoviča prostore zapustiti. »V Klancu pri Kozini živiva od leta 2006, Nebodotični Palmitelj pa nas je iz MKSMC kot pse ravsnil januarja 2015, ko smo sedež delovanja preselili v MKSMC Botegin na Glagoljaški 4 sredi starega mestnega jedra Butal Istre pod Slovenci. Ves čas ščijemo proti vetru in puščamo sledi na www.dodogovor.org,« je komentiral.

Komentarji: