Mojster migracije smeha

Zvečer bo v Hali Tivoli nastopil kanadski komik iz Hollywooda.
Objavljeno
18. maj 2018 12.00
Posodobljeno
18. maj 2018 12.16
Russell Peters - kanadski komik. FOTO: Arhiv organizatorja
Kanadski stand up komik in igralec Russell Peters na turneji predstavlja šov Deported (Deportirani) na temo migracij ter rasnih in kulturnih stereotipov. Rad se tudi pošali o svoji ­anglo-indijski vzgoji.

Russell Dominic Peters anglo-indijskih korenin je z leti postal eden najbolj prepoznavnih in najbolje plačanih komikov na svetu, ki polni velike in znamenite dvorane. V okviru svetovne turneje bo s šovom Deported (Deportirani) zvečer nastopil v ljubljanski Hali Tivoli. Že nekaj časa živi in dela v Hollywoodu. Pred časom je v šali dejal: »Zdaj, ko je Trump predsednik, imam veliko možnosti za deportacijo.« Glede na to, da prihaja v ­Slovenijo, iz katere je emigrirala sedanja ameriška prva dama, bo gotovo slišati tudi kakšno na to temo.

Je prvi komik z lastnim stand up šovom na Netflixu Notorious, ki ga je imel leta 2013. Njegovi nastopi so prepleteni s temami nacionalne identitete, rasnih in kulturnih ­stereotipov ter čedalje pogosteje tudi migracij. Slednje so osrednja tema njegovega aktualnega šova.Slovenski kolegi o Russllu


Vid Valič je prvič videl Russlla Petersa pred osmimi leti. »Moram priznati, da me je takoj navdušil. Je eden tistih komikov, ob katerih se lahko nasloniš nazaj in se zabavaš ob vseh njegovih dovtipih, rasnih razlikah, ki jih opisuje, ter predvsem imitacijah in dialektih. Russell Peters je čista zabava, zato komaj čakam, da ga bom videl v živo.« Tin Vodopivec: »Russlla Petersa izredno spoštujem, saj je pionir v marsičem. Je verjetno prvi zvezdnik, ki ga je izstrelil izključno internet. Njegova sposobnost napolniti dvorane po svetu – od Malezije do New Yorka – je neverjetna. Je izredno karizmatičen in odličen performer, tako da nas čaka prava poslastica.« Klemen Bučan pravi, da je eden njegovih najljubših komikov. »Všeč mi je njegova odločna drža, njegovo spreminjanje narečij in njegovo 'sodelovanje' z občinstvom, to tudi sam najraje počnem in vem, kako tvegano je lahko, če se tega ne lotiš popolnoma samozavestno, samo tako namreč lahko iz nič narediš morda celo najboljšo šalo večera.«

 

Zvezda med komiki


V nastopih se ne izogne dogodiv­ščinam, katerih glavni junak je njegov pokojni indijski oče. Ta je v Torontu delal kot zvezni inšpektor za meso in Peters obvezno poleg očetovih vzgojnih ukrepov pripoveduje občinstvu njegove službene dogodivščine. Hkrati vztrajno primerja indijsko vzgojo z vzgojo v drugih kulturnih okoljih.

Spada med prvih deset stand up komikov na svetu in je zagotovo največji zvezdnik med tistimi, ki so doslej obiskali Slovenijo. Njegov viralni uspeh ga je izstrelil med svetovne zvezde. Z neutrudnim delom, televizijskimi nastopi, videi in filmi redno utrjuje svojo prisotnost med najboljšimi komiki na svetu. Na tej turneji je še bolj oseben, neposreden in si želi sodelovanja občinstva. Pravi, da je len, in si ničesar ne zapisuje, zato so njegove predstave sveže in polne presenečenj, včasih preseneti »še samega sebe«. Običajno je tretjina predstave improvizacijske, kar naredi vsak šov edinstven.

Ta 47-letni komik, scenarist, igralec in didžej je trenutno eden najuspešnejših in najbolje plačanih komikov na svetu, ki zlahka razproda še tako velike dvorane. Ker je bil v otroštvu pogosto tarča nasilnežev, je začel trenirati boks, nedavno pa je dobil moder pas v džiudžitsu. Tudi svoje zgodbe o odraščanju redno vpleta v stand up nastope. Preden je postal komik, je bil priznan didžej v Kanadi. Pre­obrat v njegovi karieri je bil posnetek iz kanadske televizijske serije Comedy Now!, ki ga je nekdo brez njegove vednosti dal na youtube in je postal uspešnica. Od takrat mu je šlo le na bolje.
 

Kaj počnete?


Zdaj se po odmoru, ki si ga je vzel predlanskim po snemanju zadnje posebne oddaje Almost Famous za Netflix, vrača na odrske deske. Vmes je igral v lastni komični televizijski seriji The Indian Detective (v družbi priznanih igralcev in igralk, kot so William Shatner, Anupam Kher in Christina Cole), ki jo je prav tako posnel za Netflix.

Ker Russell še ni bil v Sloveniji, je organizatorju nastopa, stand up komiku Tinu Vodopivcu, povedal, da je vedel, da obstaja, »a še nisem imel priložnosti nastopati pri vas. Težava Američanov je v tem, da podcenjujejo ostali svet in hitro pozabijo, da drugi razumejo angleščino, a Američani po večini ne znajo drugih jezikov ... V Slovenijo bom prišel dan pred nastopom, da bom lahko razi­skal, kaj Slovenci počnete, poleg tega, da poročate o milijonarjih s čudno frizuro. Počaščen sem, da bom prišel v vašo državo in prvič nastopal.«

 Russell Peters ekskluzivno za Delo


Migracije so bile ključne za razvoj človeštva in napredek. Zakaj je to nenadoma postal problem?

Zaradi strahu. Čeprav se ljudje selijo že vso zgodovino, pa se še vedno nekateri bojijo ljudi, ki niso videti kot oni in ki se oblačijo drugače. Vendar, ko jih spoznajo, ugotovijo, da se nimajo česa bati.
Tako tudi ljudje reagirajo na moje nastope. Sicer pogosto govorim o mojem indijskem očetu, vendar se hitro izkaže, da ni nič kaj drugačen od vašega slovenskega, ali italijanskega, ali hrvaškega očeta. Smo si precej bolj podobni, kot se tega zavedamo.

Preselili ste se iz Kanade v Združene države Amerike. Ste imeli pri tem kakšne težave?

Ko sem živel kot otrok v Kanadi, sem bil »Indijec«, čeprav sem se tam rodil. Odkar sem se preselil v ZDA pa sem postal »Kanadčan«. Komedija prihaja od obstrancev. Mi opazujemo in komentiramo, kar je k sreči dokaj smešno. Bil sem obstranec v Kanadi in sem sedaj obstranec v ZDA.

Vaša predstava se imenuje Deported (Deportirani). Združene države Amerike grozijo, da bodo izgnali vse nelegalne imigrante. 

Časa ne morete zavrteti nazaj, čeprav to nekateri poskušajo. Mnogi, ki se jih skušajo znebiti na tak način, so videti kot jaz. Zato sem to turnejo poimenoval Deported (Deportirani).

Je res, da je v Hollywoodu resničen uspeh zagotovljen predvsem belim moškim?

Hollywood je kot srednja šola. Imate veliko skupin, od piflarjev, zajebantov, do skulirancev in podobnih. Ali si v eni skupini ali te pa ni. Mene zagotovo ni v nobeni. Sem tam in počnem svoje zadeve. Nimam ne studia ne promocijske agencije, ki bi me podpirala in me predstavljala javnosti. Pogosto rečejo, da bi moram biti kot ta in ta igralec/ komik/ pevec/ režiser in podobno. To zelo radi počnejo, vendar to nisem jaz.

Boste v svojem ljubljanskem šovu kaj komentirali, da prihaja ameriška prva dama iz Slovenije?

Tega sicer nimam v načrtu, vendar se lahko pojavi kaj takega!