Naše skrivnosti

Slovensko ljudsko gledališče, Celje. Uprizoritev nocoj ob 19.30 uri.
Fotografija: Uprizoritev dramskega besedila Naše skrivnosti avtorja Bele Pintarja, režiserja Nikole Zavišića in v izvedbi ansambla SLG Celje, v Celju, 7. septembra 2018.
Odpri galerijo
Uprizoritev dramskega besedila Naše skrivnosti avtorja Bele Pintarja, režiserja Nikole Zavišića in v izvedbi ansambla SLG Celje, v Celju, 7. septembra 2018.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so prejšnji teden odprli novo gledališko sezono s premiero predstave Béla Pintérja Naše skrivnosti. Madžarski dramatik je igro umestil v zgodnja 80. leta prejšnjega stoletja na Madžarsko, v obdobje komunistične strahovlade, tik pred padcem železne zavese.

Osrednji akterji predstave so člani plesne skupine, ki gojijo madžarsko ljudsko glasbo in folkloro. Navzven so sicer prijatelji, a intimno se med seboj precej razlikujejo. Skoraj vsak ima kakšno »svojo« skrivnost, ki jo bodisi skrbno varuje bodisi izrablja v politične in povzpetniške namene. Béla Pintér (1970), ki deluje tudi kot režiser in igralec, se v Naših skrivnostih ukvarja z družbenimi tabuji. Med njimi z vplivom tajnih služb na življenje posameznika, sumničenjem in izdajo najbližjih ter pedofilijo.

Predstava je bila premierno izvedena v Budimpešti leta 2013. Pintér, ki je leta 1998 ustanovil lastno gledališko skupino Béla Pintér és Társulata (Béla Pintér in skupina), piše dramska besedila zanjo, jih režira in v njih tudi nastopa. S predstavo Naše skrivnosti je leta 2014 gostoval na festivalu Borštnikovo srečanje. V Slovenskem ljudskem gledališču je dramo režiral Nikola Zavišić. V njej nastopajo Vojko Belšak, Jagoda, Barbara Medvešček, Živa Selan k. g., Manca Ogorevc, Andrej Murenc, Beti Strgar k. g., Aljoša Koltak, Rastko Krošl, Igor Sancin in Igor Žužek.

Komentarji: