Nov muzikal Vesna

Predstavitev novega muzikala, ki ga bodo premierno predstavili 7. junija v ljubljanskih Križankah.

Objavljeno
22. marec 2017 17.10
Tiskovna mjuzikl Vesna
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V Sloveniji so muzikali vse bolj popularni. Velikima uspešnicama Cvetje v jeseni in Mamma Mia pa se bo poleti pridružila še Vesna, nov slovenski muzikal, narejen po prvem slovenskem romantičnem filmu Vesna, režiserja Frančiška Čapa.

Po naj slovenskem filmu Cvetje v jeseni je velik ljubitelj muzikala Gorazd Slak pred tremi leti produciral muzikal, ki je bil velika uspešnica. Tokrat se je spet lotil še enega znamenitega kultnega filma, in sicer ene naših najlepših romantičnih komedij Vesna, ki jo bo v obliki koprodukcije z Ljubljana Festivalom premierno predstavil 7. junija v ljubljanskih Križankah.

Kot je na predstavitvi povedal direktor Ljubljana festivala Darko Brlek, ima rad dobro glasbo in zato tudi rad podpira kakovostne glasbene produkcije. Tako bo Ljubljana festival imel po Cvetju v jeseni in Mammi Mii z Vesno že tretjo tovrstno koprodukcijo. Muzikal Vesna je delo ustvarjalcev, ki so pred tremi leti na slovenske odre postavila veliko uspešnico Cvetje v jeseni, in sicer avtor glasbe Matjaž Vlašič, režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf Miha Krušič in producent Gorazd Slak. Zasedba je sestavljena iz pevcev in pevk ter igralcev in igralk. Tako bo Vesno odigrala vzhajajoča pevka Flora Ema Lotrič, Samo bo Robert Korošec, Sandi Boštjan Korošec, Krištof Matevž Derenda, Kosinus Marjan Bunič, teta Ana Nuša Derenda in mama Nuška Drašček. V muzikalu je 24 izvirnih pesmi, na odru pa bo 14 igralcev in igralk, sicer pa jih je v ekipi 26.

Producent Gorazd Slak je povedal, da se je odločil za zgodbo iz filma Vesna preprosto zato, ker je to lepa ljubezenska zgodba v prvi slovenski filmski romantični komediji, ki je eden naših najbolj gledanih filmov. »To je zgodba o nedolžni mladosti, ki prinaša nekaj velikega in lepega, na koncu, po številnih zapletih, pa ljubezen premaga vse«. Režiser Vojko Anzeljc je povedal, da so v Cvetje v jeseni morali dodajati komičnost, Vesni pa bodo dodali dramatičnost. »Ker v slovenski kinematografiji in v gledališču skorajda ni nikakršne romantike, sem se tega komičnega muzikala lotil z veseljem. Nastopajoči pridno vadijo in v ekipi vlada zelo pozitivna energija.« Avtor glasbe Matjaž Vlašič je povedal, da je imel pri pisanju glasbe za Vesno povsem drugačen pristop kot pri skladanju pesmi za Cvetje v jeseni. Tam je bilo več simfonično zveneče glasbe, tukaj pa je poudarek na popu, na popevki, saj je to zgodba o mladih in njihovi zabavi. Libretist Janez Usenik pa je pojasnil, da se je v besedilih trudil ujeti glas prihajajočih generacij, kajti tudi tej mladini je treba zaupati.

Naslovni lik Vesne bo igrala Flora Ema Lotrič, ki ji je film Vesna najljubši slovenski film. Dejala je, da bo Vesno nekoliko posodobila, da bo nekoliko bolj drzna, pa vendarle še vedno zelo spodobna. Medtem ko je Robert Korošec obljubil da bo skušal Samota, ki je v filmu precej zadrgnjen, premakniti v bolj sproščen, nekoliko usnje odet pogled na svet.