Novačan prispel v gledališče

V SLG Celje končno njegova podoba, ljubitelji se mu priklanjajo že 25 let.
Objavljeno
13. oktober 2017 15.40
Anton Novačan
Brane Piano
Brane Piano
Celje − V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje so odkrila kiparsko upodobitev dr. Antona Novačana (Zadobrova pri Celju, 1887 − Posadas v Argentini, 1951), ki jo je že pred letom 1970 izdelal že dolgo pokojni kipar Lojze Dolinar. Kip Novačanove glave je že dolgo časa hranila Osrednja knjižnica Celje, zdaj pa so podobo znanega Celjana, diplomata, pisatelja in dramatika uvrstili med podobe drugih zaslužnih umetnikov v prvi etaži SLG Celje.

Slovesnosti ob tej priložnosti se je poleg celjske podžupanje Darje Turk udeležila tudi Novačanova sorodnica Magdalena Mahne Malone, slavnostni govornik pa je Igor Grdina z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Ta je med drugim dejal, da ima postavitev poseben pomen, saj ne gre samo za dejanje pietetnega spomina, temveč je akt pravice ter priznanje umetniškemu opusu, ki ga ni mogoče zamolčati. Grdina: »Kdo je bil Anton Novačan? To vprašanje ni retorično, zares gre v veliki meri za neznanca. Sam se je v politiki štel za učenca revolucionarne Moskve in republikanskega Pariza, kljub temu pa je postal diplomat ter kot tak viharil in razsajal od Varšave na severu do Kaira na jugu. Vmes je bil prvi v vrsti neustrašnežev, ki so terjali samostojno slovensko državo.«

Pa vendar je Novačan v Celju že dolgo prepoznan in znan. Slovesnost ob odprtju njegove podobe se je začela na Malem odru SLG Celje s kulturnim programom o njegovem življenju in delu, ki ga je pripravilo Društvo Ljubiteljsko gledališče Teharje. Nekateri člani društva izhajajo iz Kulturno-umetniškega društva Zarja Trnovlje pri Celju, ki letos že 25. leto zapored pripravlja slovensko srečanje ljubiteljskih gledališč pod imenom Novačanovi dnevi. Letošnji se v kulturnem domu v Trnovljah začenjajo prav danes, 13. oktobra. Prva predstava bo drevi »ena vesela ljudska burka s kriminalom« Na kmetih Vinka Möderndorferja v izvedbi ansambla Gledališča Zarja Trnovlje v režiji člana SLG Celje Vojka Belšaka. Mimogrede, tekst Na kmetih je bil na natečaju Dnevov komedije SLG Celje leta 2003 nagrajen za najboljše prejeto besedilo žlahtne komedije.

Na Novačanovem grobu v Vojniku bo ansambel iz Trnovelj v soboto, 14. oktobra, izvedel tudi krajšo spominsko slovesnost, potem pa bodo do 12. novembra na Novačanovih dnevih v Trnovljah ob koncih tedna s svojimi predstavami nastopila še gledališča Kulturnega društva Janez Jalen Notranje Gorice, Kulturnega društva ŠOK Teater Mežica, Prosvetnega društva Štandrež, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice in Kulturnega društva Loški oder Škofja Loka. Vmes bo še gledališka delavnica Domna Valiča za igralce, za zaključek pa Stand-up večer z zaključkom Novačanovih dnevov in podelitvijo nagrad najboljšim predstavam, avtorjem in igralcem.