Oliver Frljić znova razburil Poljake

Poljsko državno tožilstvo preiskuje njegovo predstavo Kletev, v kateri ena od igralk omenja možnost zbiranja denarja za uboj Kaczyńskega.

Objavljeno
23. februar 2017 17.07
V. U., STA
V. U., STA
Poljsko državno tožilstvo je sprožilo preiskavo zaradi nove gledališke predstave hrvaškega režiserja Oliverja Frljića z naslovom Kletev, ki je bila v soboto premierno uprizorjena v Varšavi. Katoliška cerkev in konservativne skupnosti na Poljskem menijo, da gre za predstavo, ki žali nekdanjega papeža Janeza Pavla II., poročajo hrvaški mediji.

Frljić je svojo novo gledališko predstavo zasnoval na besedilu poljskega avtorja iz 19. stoletja Stanislawa Wyspianskega, ki priča o zapletenih odnosih med Poljsko in katoliško cerkvijo. V predstavi ena od igralk simulira oralno zadovoljevanje kipa Janeza Pavla II., ki je ob koncu predstave označen za kip »zaščitnika pedofilov«

Protest pred gledališčem

Pred gledališčem Teatr Powszechny v Varšavi je zaradi predstave v torek protestiralo okoli 100 ljudi, ki Frljića obtožujejo spodbujanja sovraštva, blasfemije, skrunitve križa in žaljenja pokojnega papeža, so pisali poljski mediji.

Poljsko tožilstvo je sprožilo tudi preiskavo zaradi spodbujanja k umoru predsednika vladajoče poljske politične stranke Pravo in pravda Jaroslawa Kaczynskega, navaja zagrebški Večernji list.

V enem od sklepnih prizorov predstave igralka namreč omenja možnost, da bi od obiskovalcev zbirali denar za plačanega morilca, ki bi usmrtil Kaczynskega, nato pa pove, da je režiser Frljić zahteval, naj ne igra tega prizora, ker gre za kaznivo dejanje, opisuje zagrebški časnik.

Poljsko gledališče je zavrnilo obtožbe, da s predstavo spodbujajo nasilje. Poudarili so, da je na predstavo, v kateri se prepletajo različna ideološka stališča, treba gledati kot na celoto, ne pa je členiti na posamezne, nepovezane prizore.

Predstava se seli še v Vroclav in Berlin

»Sem prvi režiser na Poljskem po velikem Jerzyju Grotowskemu, ki ga je leta 1968 napadla poljska škofovska konferenca, « je izjavil Frljić za današnji Jutarnji list. Povedal je, da so obiskovalci sicer izjemno dobro sprejeli predstavo.

Po njegovih besedah tudi lokalne oblasti podpirajo predstavo, v kateri je poskusil razširiti prostor svobode v močno polarizirani družbi, kot je Poljska. V predstavi odprto kritizira trdno vez med katoliško cerkvijo in poljsko državo. Povedal je, da so že dogovorjeni za gostovanje v Vroclavu, pa tudi v Berlinu.

Hrvaški režiser je poljske konservativce razburil že lansko jesen s predstavo Naše nasilje in vaše nasilje. Bil pa je tudi tarča napada hrvaških konservativcev, veteranov in nogometnih huliganov, medtem ko je vodil hrvaško narodno gledališče Ivana plemenitega Zajca na Reki. Grozili so mu celo s smrtjo.