Peganova nova stara direktorica

Gledališče Koper: Lani so izvedli 232 predstav – pričakujejo 4500 otrok.

Objavljeno
27. september 2016 23.25
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Za novega direktorja Gledališča Koper sta prispeli dve prijavi, so nam potrdili v občinski službi za odnose z javnostjo. A neuradno smo izvedeli, da ena ne izpolnjuje razpisnih pogojev. Ker se je prijavila tudi dosedanja dolgoletna direktorica Katja Pegan, bo očitno še četrti mandat vodila ta gledališki zavod.

Katja Pegan je vodenje Gledališča Koper prevzela leta 2000, ko ga je občina ustanovila, in ji bo tretji mandat prenehal novembra. Povedala je, da namerava v novem mandatu vzgojiti kandidate, ki bi lahko po naslednjih petih letih prevzeli vodenje hiše kulture, ki ima veliko podporo občine. Letos bodo vpisali šest abonmajev, enega dodatnega dijaškega, saj prav mladim namenjajo posebno skrb pri gledališki vzgoji. To potrjuje tudi šesti Festival gledaliških predstav za mlade Pri svetilniku, kjer se bo med 1. in 15. oktobrom zvrstilo 22 dogodkov. Na njem pričakujejo 4500 otrok, še dobrih dvesto več kot lani, ko so jih obiskali s 17 obalnih osnovnih šol.

Na festivalu bosta dve krstni uprizoritvi in dve premieri iz letošnje lastne gledališke produkcije. To sta Živalske novice iz istoimenskih treh knjig Primoža Suhodolčana, v kateri bodo štiri otroške komedije enodejanke v režiji Ajde Valcl, ter Loli, Boli in svet, poln čudes Vanje Korenč, Gregorja Geča in Renate Vidič, ki je poskrbela tudi za režijo. Poleg predstav pripravljajo tudi delavnice, kjer se otroci preizkusijo kot igralci in spoznavajo gledališki svet.

Med tremi premierami za odrasle so predstava Vihar, avtorsko branje režiserja Jake Ivanca, Jeklene magnolije, komična melodrama Roberta Harlinga v režiji Katje Pegan (koprodukcija z SNG Nova Gorica), in komedija laži Totalno katastrofalna večerja Marca Camulettija in Michaela Miavaranija v režiji Sama M. Strelca.

Gledališče Koper je lani izvedlo 232 predstav, ki si jih je doma in na gostovanjih ogledalo 53.000 ljudi. Dogodke v matičnem gledališču pa 33.000 gledalcev. Največ zanimanja je bilo za Pašjon Iztoka Mlakarja.