Plesno ustvarjanje Milana Tomášika

Cankarjev dom, Ljubljana. Premiera predstave Fight Bright ob 19.30.
Fotografija: Predstava Fight Bright. FOTO: Arhiiv Cankarjevega Doma
Odpri galerijo
Predstava Fight Bright. FOTO: Arhiiv Cankarjevega Doma

V Cankarjevem domu bo nocojšnji večer posvečen Milanu Tomášiku, mednarodno priznanemu slovaškemu plesalcu in koreografu, ki že štirinajst let ustvarja v Sloveniji. Večer bo v Štihovi dvorani ob 17.30 uvedel Mali plesni simpozij s predstavitvijo Tomášikovega plesnega pedagoškega in koreografskega ustvarjanja.

O njem bodo spregovorili kolegi in soustvarjalci Živa Brecelj, Andreja Kopač, Barbara Novakovič, Samo Oleami in Magdalena Reiter. Ob 19.30 bo v Linhartovi dvorani sledila premiera Tomášikove koreografije Fight Bright, zadnja v trilogiji skupinskih predstav, ki jih je ustvaril med letoma 2014 in 2018. V predstavi Fight Bright (na fotografiji) nadaljuje in nadgrajuje gibalne principe, ki jih je v sodelovanju s plesalci razvijal v predstavah Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). Zanimanje za raziskovanje ritma, ki nastaja kot posledica napetosti mišic plesalčevega telesa, povezuje z izbranimi fizičnimi in psihološkimi vsebinami ter njim pripadajočimi odtenki barv in čustev.


Milan Tomášik je diplomiral na bruseljski mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. Sledilo je sodelovanje s številnimi priznanimi umetniki, tudi slovenskimi. Pri nas smo ga prvič videli v predstavi skupine En Knap v koreografiji Iztoka Kovača Woferl osebno. V dvanajstletnem obdobju je ustvaril tri solo predstave (Within, 2006; Off-beat, 2011; Solo, 2016) in prej omenjeno trilogijo s skupino Milan Tomášik & Co.

Raznovrstne so tudi njegove pedagoške izkušnje, ki segajo od vodenja plesnega izobraževanja in izpopolnjevanja za profesionalne plesalce v skupinah, plesnih akademijah do poletnih delavnic. Je soustanovitelj mednarodno uspešnega plesnega kolektiva Les SlovaKs (2006–2018), s katerim je soustvaril tri celovečerne plesne predstave (Opening Night, 2007; Journey Home, 2009; Fragments, 2012) in v njih nastopal na več kot dvesto ponovitvah po vsem svetu.

Komentarji: