Poletje v Bukarešti

Na gledališki festival v Bukarešti so uvrščene štiri slovenske (ko)produkcije.

Objavljeno
04. marec 2015 13.58
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Člani mednarodne gledališke mreže NETA so izbrali 11 predstav, ki bodo poleg dveh koprodukcij mreže uprizorjene v sklopu tekmovalnega programa velikega NETA festivala v Bukarešti. Kar štiri predstave so nastale v (ko)produkciji slovenskih gledaliških ustanov – Festivala Ex Ponto, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica in Slovenskega mladinskega gledališča.

Za festival so člani mreže s sedežem v Ljubljani sicer izbrali 11 predstav. Izbor so pripravljali generalni sekretar mreže NETA Damir Domitrović, predsednik mreže Blagoje Stefanovski in George Banu, gledališki kritik in častni predsednik Mednarodnega združenja gledaliških kritikov (International Association of Theatre Critics). Festival v Bukarešti bo med 28. avgustom in 4. septembrom 2015, v tem času pa bodo pripravili vsaj 20 spremljevalnih dogodkov.

Slovenijo bodo v Bukarešti zastopale naslednje produkcije: Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija, Kulturno društvo B-51, Slovenija, Mal dramski teater Bitola, Makedonija in Dramsko in lutkovno gledališče Vratsa, Bolgarija s predstavo Tobelia L. Djurkovića v režiji Nicka Upperja. In dve koprodukcijski predstavi: Ciril in Metod J. Plevneša v režiji Martina Kočovskega in Hura, Nosferatu A. Skubica v režiji Simone Semenič.

NETA festival bo potekal v prostorih obnovljenega nacionalnega gledališča v Bukarešti I. L. Caragiale, ki po prenovi velja za eno od najsodobnejših in najlepših gledaliških hiš v Evropi, sicer pa bo festival poseben tudi zato, ker mreža letos praznuje 10. obletnico svojega delovanja. Člani mreže so na srečanju v Skopju sklenili, da bodo odprli novo podružnico mreže s sedežem v Bitoli, načrtujejo pa še dve novi podružnici, v Bruslju (2015) in New Yorku (2016).