PPF - festival, ki že 25 let gradi kulturo severnega Jadrana

Začeli so s fotografsko razstavo o pristanišču in z veronskimi plesnimi iluzionisti, do 14. julija bo 13 gledaliških predstav, branje Toneta Pavčka v solinah, Marko Brecelj z multimedijskim nizom, zadnji bo v koprski stolnici dirigiral predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka
Fotografija: Z razstavo na prostem začeli 26. PPF. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Z razstavo na prostem začeli 26. PPF. Foto Boris Šuligoj

Koper - Začel se je 26. Primorski poletni festival, ki bo trajal do 14. julija. »Rodili smo se z namero, da bi povezovali istrske občine in šli tudi čez mejo v Milje in Trst. V najtežjih časih vojn na Balkanu smo bili edina ustanova, ki je redno vabila gledališča iz Sarajeva, Beograda, Novega Sada, Črne gore, Hrvaške... Te poti nismo nikoli prekinili,« je ob odprtju fotografske razstave Tomaža Primožiča Dan v pristanišču in s tem festivala dejala Neva Zajc.

»Povezujemo Balkan z našimi kraji in ustvarjamo kulturni prostor severnega Jadrana, kjer so tudi meje, a jih naši projekti presegajo. Pripadamo nekemu beneško-slovanskemu in delno avstroogrskemu srednjevropskemu kulturnemu krogu, od katerega smo vsi nekaj podedovali in to tradicijo želimo negovati tudi naprej. Zato ni naključje, da festival začenjamo v soboto s plesnimi iluzionisti iz Verone s plesno predstavo Indigo in zaključujemo s koncertom klasične glasbe (Suppé, Schumann, Strauss) v koprski stolnici v izvedbi komornega orkestra iz spodnjeavstrijskega Waidhofna, ki mu dirigira predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka,« je festival predstavila njegova soustanoviteljica in dolgoletna direktorica Neva Zajc.

Zdravko Primožič fotografira fotografa Tomaža Primožiča pred razstaviščem na Bastijonu. Foto Boris Šuligoj
Zdravko Primožič fotografira fotografa Tomaža Primožiča pred razstaviščem na Bastijonu. Foto Boris Šuligoj


Primorski poletni festival so začeli s fotografsko razstavo na koprskem Bastijonu (ob potniškem terminalu) in s tem tudi uradno odprli galerijo Luke Koper, edino (in na prostem), namenjeno izključno fotografskemu ustvarjanju v Kopru, ki sicer deluje že več let, saj je gostila že deset razstav.
 

Kar 13 predstav v šestih jezikih


Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan je povzela, da se bo do 14. julija zvrstilo 30 dogodkov in neznano število »lovljivih večmedijskih uprizoritvenih nizov« Marka Breclja. Od tega je 13 gledaliških predstav v šestih jezikih, 12 koncertov (od jazza in muziciranja na trgu, do velikega koncerta komornega orkestra v koprski stolnici), dve vrhunski plesni predstavi, en pogovor, eno branje poezije (v solinah) in ena razstava fotografij. »Namesto običajne produkcije gledališke predstave smo skupaj z Radiom Koper ob njegovi 70-letnici pripravili prvo revijo primorske popularne glasbe, ker mislimo, da je pop glasba eden od gradnikov primorske identitete in prepoznavnosti,« je dejala Katja Pegan.

V Kopru se je začel Primorski poletni festival. Foto Boris Šuligoj
V Kopru se je začel Primorski poletni festival. Foto Boris Šuligoj


Odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko pa je pojasnil, da bodo v nedeljo, 7. julija v Pastoralnem kulturnem centru Georgios v Piranu skupaj s festivalom pripravili poklon primorski zabavnoglasbeni ustvarjalnosti s Prvo revijo primorske popularne glasbe, na kateri bodo pesmi Tinkare Kovač, Anike Horvat in bratov Marka in Mirka Vuksanoviča v novih aranžmajih prepevali mladi, še neuveljavljeni, a nadarjeni glasbeniki. Spremljal pa jih bo simfoničnbi orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla.

Druga festivalska poslastica pa bo 3. julija Noč poezije, s katero bodo v Sečoveljskih solinah (Lepi Vidi) Saša Pavček, Aleš Valič in Nikla Petruška Panizon brali pesmi Toneta Pavčka in Alenke Rebula. V petek 7. junija bodo v Pretorski palači v Kopru izvedli javno radijsko oddajo v poklon Borisu Cavazzi, to bo javni radijski pogovor, ki ga bo z velikim gledališkim ustvarjalcem vodila Neva Zajc. Kako, kdaj in kje bo izvajal svoje performanse Marko Brecelj, bo objavljeno na spletnih straneh PPF in na www.dodogovor.org.

Festival se povezuje tudi s prtnerskim festivalom v Miljah in letos prvič s tržaškim festivalom Poletje v Trstu, kjer bo PPF ponudil svoj delež obsežnega programa 140 poletnih dogodkov.
 

Dan odprtih vrat Luke


Razstavo Dan v pristanišču so odprli tudi ob sobotnem tradicionalnem Dnevu odprtih vrat Luke Koper, za katerega je vstopnice vnaprej rezerviralo kar 3000 radovednežev iz vse Slovenije. Zato je malo verjetnosti, da bi si Luko lahko ogledali tisti, ki nimajo rezervacije.

Preberite še:

Komentarji: